Utorak 24.10.2017.
15:17
Vestionline

I Vlada Srbije i MMF očekuje ubrzanje ekonomskog rasta

Tanjug
Povećanje plata i penzija ne ugtožava rast: Dušan Vujović

- Ekonomija se danas nalazi u dobrom položaju, upotreba resursa je efikasna i zato možemo  značajno da povećamo penzije i plate većeg broja zaposlenih u javnom sektoru -, kazao je Vujović na Srpskom ekonomskom samitu u Beogradu.

On je istakao da reforme moraju da se završe kako bi se obezbedili održivi uslovi rasta privrede na duži period.  Kako je ocenio, planovi za povećanje plata i penzija neće usporiti dosadašnju reformu, odnosno fiskalnu konsolidaciju.

On je kazao da je trenutni suficit republičkog budžeta 86 milijardi dinara.

Vujović je najavio i da će sledeće nedelje početi zvanični razgovori sa misijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) o poslednjoj reviziji tekućeg trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti i da će se razmatrati da li Srbiji treba novi program sa tom finansijskom institucijom.

Sa druge strane, šef kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa  kaže da očekuju ubrzanje privrednog rasta u narednoj godini.

- Što se tiče 2016. rast je iznosio skoro tri odsto, ali se smanjio u prvoj polovini ove godine. Vidimo da dolazi do problema u dva sektora, teška suša koja je pogodila, ali i pad proizvodnje struje, problemi u energetici. Rast je u Srbiji zdraviji kada pogledate druge parametre, raste industrija, građevinarstvo, smanjuje se nezaposlenost – 120.000 novih radnih mesta koja su otvorena do juna. Za sada je rast u Srbiji 3 odsto i očekujemo da će se ubrzati i u 2018. biti oko 3,5 odsto - rekao je Sosa.

MMF ima sledeću reviziju krajem sledeće nedelje, a diskusija je u ponedeljak, dok se kraj revizije očekuje 7. novembra. Precizniji odgovor na pitanje da li ćemo imati nastavak saradnje ili ne znaće se kada se završi revizija.

2024 © - Vesti online