Utorak 24.10.2017.
14:30
Vestionline, Tanjug

U Skupštini burno: Šta to slavimo na Kosovu i da li je Vučić shvatio poruku Amerikanaca?

Tanjug
Poslanici iskoristili šansu: Pitanja za Vladu i predsednika

Šta je spoljna politika Srbije?

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Nemanja Šarović pitao je predsednika Aleksandra Vučića da li je posle izjave Brajana Hojt Jia shvatio da se ne može sedeti na dve stolice, te da se Srbija mora opredeliti između Rusije i EU.

- Vidim da mnogi iz vlade burno reaguju, pa kažu da je Brajan Hojt Ji napao Srbiju tako što je rekao da niko ne može biti "balansero". Spoljna politika SAD se temelji na tome da oni odlučuju, a da drugi sprovode - rekao je Šarović.

Isto pitanje je imao i poslanik DS Radoslav Milojičić.

- Šta je spoljna politika Srbija pošto smo čuli Brajan Hojt Jia da Srbija ne može da sedi na više stolica - rekao je Milojičić upitvši pitanje predsedniku Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.

Samo neka Đilas ne spasava Beograd

Poslanik SNS Aleksandar Marković podsetio je da je pre nekoliko dana objavljena vest da je uhapšeno više lica zbog sumnje da su oštetili budžet JP Poslovni prostor na Vračaru za više stotina miliona dinara.

Ispostavilo se, kaže, da je beogradska policija podnela krivičnu prijavu protiv pet bivših ditrektora i visokih funkcionera Demokratske stranke, dodajući da su pripadnici te partije godinama uništavali tu opštinu i javna preduzeća.

On je postavio pitajne MUP-u koja je kvalifikacija krivičnog dela u tom slučaju i da li će istragom biti obuhvacehni i politički činioci, odnosno bivši funkcioneri opštine Vračar kako bi se utvrdilo da li su uhapšeni direktori to radili samostalno ili po nečijem nalogu, na primer visokih funkcionera DS koji su bili bliski sa "tajkunom Đilasom".

- Ova afera dobija svoj epilog i to daje nadu da će i ostale afere žutog preduzeća dobiti sudske epiloga, kao i sve ostale Đilasove afere, podsetimo se samo oko podzemnih kontejnera, kada je za vise od 100 miiona dinara ostećena gradska cistoća. Kontejneri su koštail šest miliona evra, ugradnja još pet miliona evra, milion evra je potrošeno za revitalizaciju...pa imamo aferu Bulevar, vrtići... - rekao je Marković.

- Samo Đilas neka ne spasava Beograd - poručio je Marković odgovarajući na kritike  Dragana Đilasa, koji je nedavno kritikovao vlast u Beogradu.

Poslanica SPS Marijana Maraš konstatovala je da se građani Vrbasa koji koriste železnički prevoz žale na niske perone, zbog čega je otežan ulazak putnika i pitala ministarku građevinasrtva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović kada će biti okončani radovi na podizanju nivoa perona, jer materijal, kako kaže, stoji godinama. Pitala je i da li će u okviru projekta brze pruge Beograd - Budimpešta biti renovirane železničke stanice u Vojvodini.

Zbog čega se slave rezultati izbora na KiM?

Poslanik NS PSS Slaviša Ristić pitao je predsednika Aleksandra Vučiću na osnovu kojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja je odobreno nosiocima pravosudne vlasti da se integrišu u pravosudni sistem Kosova i da polože zakletvu pred Hašimom Tačijem.

On je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića o razlogu za slavlje zbog izbornih rezultata na Kosovu, nazivajući te izbore separatisčkim.

- Da li je pobeda Srbije što smo uskratili ustavno pravo Srbima na KiM da biraju svoje organe po Ustavu srbije i što smo ih naterali da ucestvuju na separatičkim izborima. Da li je to razlog za slavlje, što su pobedili ljudi koji su na vlast doveli zločince Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija - pitao je i potom napravio poređenje:

- Zamislite situaciju kada bi Madris slavio pobedu španske liste u koja bi pobedila na sepratisckim izborima u Kataloniji".

Poslanica LSV Olena Papuga pitala je ministra Branka Ružića da li je glasao da se gradu Beogradu zbog smajnenih prihoda uplati 100 miliona dinara.

- Većina lokalnih samouprava jedva preživaljava. Verujem da su Ružiću poznati radovi u Beogradu, da li se tako radi i u drugim gradovima? Tražim da Ružić odgovori zašto je tolika isplata potrebna Beogradu, a ne i drugim opštinama i da li su po ustavu svi građani isti i imaju li isto pravo na budžetske rezerve - rekla je Papuga.

2024 © - Vesti online