Utorak 24.10.2017.
13:54
Danas

Tužilaštvo kažnjeno zbog skrivanja informacija o Savamali

A. Čukić
Hoće li se ikada otkriti ko su "kompletni idioti" koji su rušili u Savamali?

Kazne samo građanima, a državnim organima i funkcionerima...

Kako je objavio list "Danas", od sedam rešenja kojima je poverenik naložio Tužilaštvu da podnosiocima zahteva dostavi informacije, pet se odnosi na slučaj Savamala, odnosno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici.

Osim Savamale, poverenik je VJT-u naložio da portalu "Pištaljka" dostavi informacije o toku istrage protv gradonačelnika Beograda Siniše Malog i da neimenovanom advokatu dostavi informacije o angažovanju branioca po službenoj dužnosti.

List navodi da je poverenik VJT-u izrekao pet kazni u iznosu od 20.000 dinara, a potom još pet kazni u iznosu od 180.000 dinara, kao i da je rok za plaćanje kazni odavno istekao.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je za list da je nekome u interesu da održava postojeći kontekst u kom se kazne za nepoštovanje zakona ozbiljno odnose samo na građane i preduzetnike, ali ne i za državne organe i funkcionere.

"Pitanje prinudnog izvršenja rešenja o novčanim kaznama koje izriče Poverenik odavno je otvoreno i neuralgično. S tim u vezi imali smo i tragikomične situacije poput raspada sistema, pa su izvršni sudovi sa područja sudova u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu izvršavali ta rešenja, a u Beogradu jedno vreme izvršavali a potom prestali", rekao je Šabić.

2024 © - Vesti online