Utorak 24.10.2017.
11:39
Vestionline, Tanjug

Oluja urnisala Hrvatsku: Kao da je stigao uragan

pixabay.com
Jesen iznenadila region: Kiša i vetar došlo posle miholjskog leta

Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, najjači udari bure zabeleženi su na mernoj stanici Dinara Duvjakuša, dok je u mestu Breli duvalo 132 km/h. Prema službenim podacima državne hidrometeorološke službe istovremeno je u Makarskoj jačina bure dosezala i do 115 km/h, a na Marjanu 97 km/h.

Zbog olujnih udara vetra, zabeleženo je i više materijalne štete. Vetar je u Splitu čupao drveće, nosio kontejnere, a srušen je i stub rasvete. 

Od srušenog drveća smrskano je nekoliko automobila, ali, kako navodi Index.hr, prava je sreća što niko nije povređen. 

I danas se na području Hrvatske, uz more, očekuje jaka tramontana sa olujnim i orkanskim udarima u podnožju planina. Slabljenje vetra se očekuje u sredu popodne.
Stoga hrvatski meteorolozi upozoravaju na jake udare vetra i veoma opasno vreme, što, kako se navodi, podrazumeva visok nivo opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima.

U Upozorenju se navodi da postoji značajan rizik od štete za obalsku infrastrukturu. 

- Budite svesni opasnosti i obratite pažnju  i pratite najnovije vremenske izvveštaje. Savetujemo javnosti da izbegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalskih područja. Vrlo je verovatno da trajekti neće ploviti, a ako putujete pratite informacije o saobraćaju - stoji u upozorenju Meteoalarma.
 

2024 © - Vesti online