Ponedeljak 23.10.2017.
17:11
Vestionline, Tanjug

Erdogan: Evropa je umrla u Bosni, sahranjena u Siriji

EPA/Yasin Bulbul/Prime Ministers offi
Dugogodišnje prijateljstvo: Bakir Izetbegović (levo) i Redžep Tajip Erdogan (desno)

Tom prilikom u Ankari je prikazana i premijera serije o životu prvog predsednika Predstavnišva BiH Alije Izetbegovića. 

Obraćajući se prisutnima, u Kongresnom centru Bestepe, Erdogan je poručio da je "Evropa umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji".

- Evropa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji. Mrtva tela nevine dece na morskim obalama nadgrobni su spomenici zapadne civilizacije. Nažalost u poslednjih sedam godina evropske vrednosti srušili su njihovi nosioci, uništivši ih jednu po jednu - rekao je Erdogan.

Bakir Izetbegović je zahvalio Erdoganu i njegovoj supruzi Emini što čuvaju sećanje na njegovog oca Bakira i istakao da je priznanje Aliji i njegovoj borbi priznanje svim ljudima koji su bili uz njega. 

Turska Bosnu i Hercegovinu pomaže nesebično, kao nikada ranije, pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO paktu, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture i izgradnji boljih odnosa. 

- Vredan je taj čovek čuvanja sećanja na njega. Ja sam gledao njegovu borbu izbliza. On je prošao kroz dva rata i dva zatvora - osam godina ratova, devet godina zatvora. Nijednog dana ga nisu puštali iz zatvora, puštali su ubice, silovatelje, ali političke zatvorenike nikada nisu pustili na jedan vikend da se odmore. Priznanje njemu i njegovoj borbi je priznanje svim ljudima koji su bili uz njega. Svim onima koji su ostavili svoje živote u kazamatima komunističkim ili u blatnjavim rovovima tokom rata i agresije na BiH - rekao je Izetbegović. 

Prema njegovim rečima, ta je borba rezultirala time da je u BiH sačuvan islam, da je sačuvan bošnjački narod, da se on vratio svom identitetu, svojoj veri, kulturi, da je obnovljena državnost BiH nakon 450 godina, da ponovo ima vojsku, te da rat, koji je po svemu trebalo izgubiti, nije izgubljen. 

- Ako bi se danas vojni stručnjaci udubili i razmotrili taj odnos snaga onih koji su nas napali i nas koji smo se branili, mi ti taj rat nikako nismo mogli dobiti, mi smo morali izgubiti taj rat - rekao je Izetbegović, prenela je Agencija Anadolija. 

Kako je kazao, Alija izetbegović se uvek nosio sa silama koje su izgledale daleko nadmoćnije od njega i "koje ga nikada nisu porazile". 

Govoreći o odnosima između Turske i BiH, Izetbegović je kazao da su Turci uvek bili prijatlji BiH i pomagali su joj koliko su mogli. 

- Ali, u nekim delovima istorije su bili tako zabavljeni svojim problemima da su pomalo zaboravljali na BiH. Ili su bili jako zainteresirani da nam pomognu ali nisu imali snage da to urade. Danas hvala Bogu, Turska država, turski narod, predvođeni našim prijateljem, Redžepom Tajipom Erdoganom su jako zainteresovani za BiH i veoma su snažni i mogu da nam pomognu. Pomažu nas kao nikada u našoj istoriji - rekao je Izetbegović. 

Izetbegović je ponovio priču o tome da je njegov otac na samrtnoj postelji Erdoganu ostavio BiH u "amanet" i dodao: 

- Neki nisu sretni zbog ovako dobre saradnje Turske i BiH. Ali šta im ja mogu, dok je Alijinih sledbenika i dok je Tajipovih sledbenika, dok je nas dvojice i dok je onih koji će doći posle nas, ti odnosi će biti takvi i ako Bog da jačati.

2024 © - Vesti online