Utorak 24.10.2017.
04:30
D. N. Petrović - Vesti

Na srpsku planinsku lepoticu stižu bolji dani

D. N. Petrović
Raj za odmor: Neke vikendice biće legalizovane

Iz Javnog preduzeća Skijališta Srbije najavljeno je da će izgradnjom novih žičara i ski-staza, Golija potpuno promeniti izgled "usnule lepotice" i postati moderan ski-centar. U planu je i izgradnja više hotela, a čim krenu radovi na trasi Koridora 11 od Požege do Boljara, koja prolazi padinama prelepe planine, otvoriće se i ogromni prirodni i još neiskorišćeni potencijali Golije.

Na nekoliko skupova u Beogradu, kojima su prisustvovali za Goliju vrlo značajni investitori iz cele Srbije (između ostalih i porodica Đoković) predstavnici Vlade Srbije dali su "zeleno svetlo" Javnom preduzeću Skijališta Srbije da počne sa izradom potrebne dokumentacije za izgradnju šestosedne žičare na lokalitetu Odvraćenica koja će u jednom satu moći da preveze 2.500 skijaša.

D. N. Petrović
Vratiće se odseljeni narod: Sveštenik Petar Marić

Čekaju dijasporce

- To smo čekali decenijama, bez većih ulaganja države ne može Golija napred. Nadam se da su u Beogradu konačno shvatili da u Goliju vredi ulagati i da će se ulaganja brzo vratiti, čekamo i strane investitore, ali i finansijere iz naše dijaspore - kaže Golub Pendić, vlasnik hotela Golija na Odvraćenici i pionir razvoja turizma na ovoj planini.

Svako za sebe

Ogromnim prostranstvom Golije gazduju četiri opštine: Novi Pazar, Raška, Ivanjica i Sjenica. Do sada je najviše izgrađeno na području Novog Pazara (Odvraćenica) i Ivanjice, Novi Pazar je prvi uspeo da asfaltom "stigne" do vrha planine, pri kraju je i moderan asfaltni put iz pravca Raške, gradi se i veza sa Ivanjicom, a u planu je povezivanje i opštine Sjenica sa turističkim centrom na Goliji.

D. N. Petrović
Šansa u šumama i zdravoj hrani: Rajko Sović

Uporedo će se graditi još devet kilometara ski-staza, sistem za veštačko osnežavanje, osvetljena noćna staza, pristupni putevi, restorani, hangari za putnu i drugu mehanizaciju... Ulaganja će premašiti 20 miliona evra. Očekuje se da će skijaška infrastruktura i auto-put odmah dovesti i investitore u nove hotele i da će vrlo brzo Golija dobiti ski-centar za 17.000 gostiju.

Nadamo se da odlaganja više neće biti i da će Golija konačno u svim državnim planovima dobiti značaj koji zaslužuje. Osim od turizma, velike novce država bi mogla da ubere pravilnom eksploatacijom šuma i proizvodnjom zdrave hrane na Goliji. Prolazak auto-puta padinama planine "otvoriće oči svima", svet će se brzo uveriti čime sve Golija raspolaže - kaže Rajko Sović, penzionisani lugar i jedan od najboljih poznavalaca neiskorišćenih golijskih resursa.

Od divlje gradnje boli glava

U poslednjih nekoliko decenija na Goliji je, bez ikakvog plana i na mestima planiranim za skijašku i hotelsku infrastrukturu, niklo više stotina vikendica i kuća koje sada zadaju glavobolju urbanistima.
Neke od vikendica moći će da se legalizuju, a neke će morati da se uklone što će svakako izazvati puno problema, pogotovo što četiri opštine nisu mnogo učinile da spreče njihovu izgradnju.

D. N. Petrović
Prirodne lepote

Sela ostala pusta

Otišao nam je narod sa Golije, dugo smo bili u bespuću, pa su ljudi, uprkos svoj ovoj lepoti i prirodnim resursima koje imamo, odlazili u Novi Pazar, Rašku, Kraljevo, Kragujevac... Sela su ostala pusta, kuće propadaju, imanja su u korovu, ali, doći će i za Goliju bolji dani, već se naziru, vratiće se bar deo odseljenih - ističe sveštenik Petar Marić, paroh crkve Svetog Ilije na Odvraćenici.

- Izgradio sam hotel u centru Odvraćenice, jer sam verovao u bolje dane i vaskrs Golije, još ne donosi neku zaradu, ali ima pomaka nabolje. Čim država "odreški kesu" i ovde stignu žičare, hoteli i druga infrastruktura, a pogotovo kada padinama krene izgradnja auto-puta, biće Golija drugi Kopaonik, mnogo je lepša i pitomija od najpoznatijeg srpskog ski-centra - kaže Milinko Pavlović, ugostitelj sa Golije.

 

2019 © - Vesti online