Ponedeljak 23.10.2017.
15:46
n1info.com, Vestionline

VIDEO: Ko će postati vlasnik Ajnštajnove beleške o tajni sreće?

wikipedia.org
Poznati naučnik Albert Ajnštajn

Slavni fizičar, autor teorije relativiteta, 1922. je bio na turneji u Japanu, gde je održavao predavanja. U to doba je doznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova slava proširila se i izvan naučnih krugova.

U Imperial hotelu u Tokiju jedan dostavljač mu je doneo pošiljku.

Nije poznato da li je dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitnog novca, ali ga nije želeo da ostavi praznih ruku, pa mu je predao dve beleške na nemačkom.

- Možda, budeš li imao sreće, ove će beleške biti puno vrednije od napojnice - rekao mu je Ajnštajn, a tvrdi prodavac beleški.

Na jednoj od zabeleški, napisanoj na listu papira s logom Imperial hotela, piše "miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspehom".

Na drugoj belešci, na belom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu: "Gde ima volje, ima i načina".

Aukcijska kuća Winner's je potvrdila autentičnost beleški.

- One nemaju naučnu vrednost ali bi mogle pomoći u određivanju ličnih razmišljanja Ajnštajna, čije je ime postalo sinonim genijalnosti - ocenio je Roni Gros, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalemu.

Dve beleške biće ponuđene na prodaju u utorak u kući "Winner's" u Jerusalemu uz druge predmete, među kojima su pisma koje je Ajnštajn napisao pred kraj života.

2024 © - Vesti online