Ponedeljak 23.10.2017.
18:55
J. L. Petković - Vesti

Listići i za pokojnike

Tanjug
Izbori na Kosovu u senci zloupotreba i potrošenih nada

Uoči izbora, Beograd je pozvao građane da glasaju za Srpsku listu, dok su pokret Otadžbina i Dveri pozvali na bojkot. Predizbornu kampanju su pratile optužbe za zloupotrebu položaja i ucene, bez obzira na uzavrelu atmosferu do zaključenja ovog broja većih incidenata nije bilo.

Kupovina glasova?

Veče uoči izbora, kosovska policija je u Pasjanu uhapsila aktiviste Srpske liste Momčila Jančića i Novicu Šošića i odredila im pritvor do 48 sati. Njih dvojica se terete za davanje i uzimanje mita u vezi sa izborima. Hapšenja su usledila nakon što je RTK objavila snimak o navodnom dogovoru o kupovini glasova u toj opštini, koji se, kako tvrde, dogodio između Dragana Petkovića, kandidata za gradonačelnika ispred Srpske liste, i nepoznatog muškarca.

Policija je, međutim, intervenisala u Klokotu kada je jedan od glasača kontaktirao predsednika komisije tražeći objašnjenja zbog čega je član odbora iz redova suparničkog kandidata oborio izbornu kutiju, pa su obojica udaljena sa birališta. U Gračanici je policija intervenisala dva puta zbog tuče pred biračkim mestom u OŠ "Kralj Milutin".

Zbog dojave o bombi na prelazu Jarinje bio je zaustavljen autobus sa raseljenim glasačima, a takođe i pred prelazom Bela zemlja sprečen je ulazak na teritoriju KiM dva autobusa sa raseljenima iz Jagodine, Smedereva, Beograda i drugih mesta koji su krenuli da glasaju u Novo Brdo. Čitaoci "Vesti" su javili da se plaše mogućih zloupotreba i da se na glasačkim listićima nalaze i imena pokojnika!

Ivana Novičić iz Leposavića rekla je da je na glasanje pozvan i njen pokojni deda.

- Dok sam glasala nije bilo potpisa gde je njegovo ime, međutim, čim sam izašla sa biračkog mesta me zvao gospodin da pita da se vratim i da glasam za dedu. Odbila sam. Besna sam i iznervirana - izjavila je ona za "Vesti".

Oliver Ivanović, lider GI SDP, takođe je za naš list rekao da su u birački spisak upisani njegovi pokojni roditelji, a da na listama nema njegovog 25-godišnjeg sina.

Novinar Budimir Ničić, direktor Medija centra iz Čaglavice, rekao je za "Vesti" da su Srbi na Kosovu "potrošili" svoja očekivanja i da su veoma umorni od izbora.

- Građani ne mogu da pohvataju ni ko im je šta obećao proteklih godina, niti šta od koga da očekuju - kaže Ničić i podvlači da je 30 dana kampanje u srpskim opštinama proteklo u atmosferi "straha i beznađa", a jedino što se od prošlih opštinskih izbora promenilo jeste da je Srba na Kosovu još manje.

2024 © - Vesti online