Ponedeljak 23.10.2017.
14:09
Danas

Srbija od penzionera uzela 612 miliona evra

pixabay.com
 

Svaki penzioner "dao" preko 50.000 dinara

Kako je izračunao ovaj portal koji prati istinitost izjava političara i ispunjenost njihovih obećanja, vlada je direktnim smanjenjem penzija za 10 odsto "zaradila" 432,7 miliona evra, dok je još 249,8 miliona evra uzela indirektno, tako što penzije nisu povećavane u skladu sa zakonom koji je važio do trenutka kada je Vlada odlučila da zamrzne primanja najstarijih.

Ali, prošle godine su penzioneri dobili jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara, što znači da im je "vraćeno" 70,1 miliona evra, tako da kada se sve sabere i oduzme, dobija se račun od pomenutih 612,4 miliona evra, sa koliko su ovi građani finansirali državu.

Kako navode u Istinomeru, to znači da je svaki od 1,7 miliona penzionera u Srbiji za poslednje tri godine Vladi Srbije dao oko 43.100 dinara. Ali, budući da penzije nisu smanjivane onima koji mesečno primaju manje od 25.000 dinara, sav teret su zapravo podneli oni sa višim penzijama, što znači da je svakom od njih uzet daleko veći iznos od ovoga.

Šta je Vlada uradila sa svih tih 600 miliona evra uzetih od penzionera?

"Er Srbiji" 200 miliona, izgradnja "Beograda na vodi"...

Pa, između ostalog, država je, kako podseća Istinomer, od 2014. do 2016. Er Srbiji dala oko 200 miliona evra. Zatim je 2015. "profesionalni menadžment" u Železari Smederevo napravio gubitak od 145 miliona evra.

Samo ta dva su pojela više od polovine novca uzetog od najstarijih. Tu su zatim izgradnja infrastrukture za Beograd na vodi, kao i brojne subvencije stranim investitorima, od Jure do Fijata.

U Istinomeru podsećaju da je Ustavni sud Srbije odbio da se izjasni o ustavnosti zakona kojim su smanjene penzije, a da su slični zakoni u Rumuniji i Grčkoj pali na sudu, pa su te države morale da vraćaju novac svojim građanima.

Ako bi na Evropskom evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu penzioneri dobili spor protiv Srbije, i naša država bi u narednim godinama morala da vraća uzeto, i to sa kamatama.

2020 © - Vesti online