Ponedeljak 23.10.2017.
08:58
Vestionline, Tanjug

"Rat sa S.Korejom malo verovatan, ali ako ga bude..."

Reuters (Arhiva)
Diplomatija državnog sekretara Reksa Tilersona fokusirana je na kineski uticaj na severnokorejski režim

- Zabrinut sam, ali pitanje je koliko. Mislim da rat nije verovatan - rekao je Petraeus u intervjuu za ABC njuz.

Prema njegovim rečima, oštrija retorika američkog predsednika prema Severnoj Koreji, trebalo bi da se smatra "komunikacijskom strategijom", čiji je cilj da se pritisne Kina da pomogne u zaustavljanju nuklearnog programa Kim Džong Una.

- Sve to je komunikacijska strategija kojom se pokušava da Kina shvati da je ova administracija u drugačijoj situaciji nego ijedna druga prethodna administracija - rekao je Petraeus. 

Prema njegovim rečima, diplomatija državnog sekretara Reksa Tilersona fokusirana je na kineski uticaj na severnokorejski režim. 

Iako je Petraeus istakao važnost rada sa Kinom u sprečavanju vojnog sukoba sa Severnom Korejom, on kaže da su američke službe spremne da se sukobe sa severnokorejskim snagama. 

- Ukoliko postoji vrsta vojnog angažmana, bićemo spremni najbolje što možemo. Ali nepotrebno je reći da će svaki mogući scenario biti ružan - rekao je on. 

Istovremeno, on je komentarisao i uspeh američkih snaga u proterivanju takozvane Islamske države iz Rake u Siriji i naveo da će takvi vojni gubici umanjiti sposobnost terorističke grupe da regrutuje nove borce.

2024 © - Vesti online