Nedelja 22.10.2017.
18:00
D. N. P. - Vesti - Foto: Lična arhiva

Stefanu za knjige, obuću, užinu...

Lična arhiva
Stefan Pendić

- Kupili smo knjige koje su Stefanu nedostajale, ponešto od školskog pribora, nove patike za fizičko, gumene čizme za blato i kabanicu za kišu. Ostalo je za dopunu mobilnog telefona, sendviče u školi i struju koju, kad na drugi način ne možemo da zaradimo dinar, često plaćamo od Stefanove stipendije - iskreno će majka Rada Pendić, dodajući:

- Mnogo nam znači stipendija iz Australije, tih 120 dolara mesečno za nas je veliko kao kuća. Od kada dobija stipendiju, Stefan ni u čemu ne oskudeva, uglavnom je dobro obučen i ušuškan kad krene na dugo pešačenje do škole u 10 kilometara udaljenim Šaronjama. Nekada od stipendije kupimo brašno, zejtin, šećer...

Boji se nevremena

Jedno vreme društvo i zaštita bio mu je verni pas Žuko koji je letos nestao. Novog psa Džonija tek uči da ga prati, čuva i čeka u školskom dvorištu dok je on na časovima.
- Mnogo mi znači mobilni telefon koji su mi kupili čitaoci "Vesti", jer moji uvek znaju gde sam i mogu da mi krenu u susret ukoliko naiđe neko nevreme kojeg se više plašim nego divljih svinja, lisica i vukova kojih je puno duž trase kojom pešačim - kaže Stefan.

Rada naglašava da ona, njen suprug Vladan i stariji sin Srđan, koji je gluvonem, nemaju skoro nikakvih mogućnosti da, osim sitne poljoprivrede, bilo šta rade i zarade.

- Hvala čiki iz Sidneja što misli na mene i što mi redovno šalje stipendiju. Zahvaljujući njegovoj pomoći uspeo sam da popravim i pokvarene zube, još dva su ostala, popraviću ih kad ponovo odemo do Novog Pazara - priča Stefan, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u Šaronjama na sasvim drugom kraju planine.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

U odnosu na jesen prošle godine, ovogodišnji oktobar je "kao leto", preko dana bude i 20 stepeni, pa Stefan svakodnevno lako prevali po 20 kilometara od kuće do škole i nazad.

- Milina jedna, nema kiše, nema blata, nema hladnoće, nema muke... Samo kad bi ovakva jesen potrajala. Daj Bože da ovako toplo i lepo bude sve do Nove godine - priča mališan i podseća da ceo put, ugavnom kroz šumu, pređe sam.

2024 © - Vesti online