Nedelja 22.10.2017.
14:57
J. L. Petković - Vesti

Tatjana Lazarević za "Vesti": Izbori ni fer, ni demokratski

Privatna arhiva
Tatjana Lazarević: Građani žele povratak dostojanstva i poštovanja

Ona podseća da je "koalicioni partner vlade Ramuša Haradinaja predstavljen srpskim patriotama, a ostali srpski politički subjekti žigosani su 'satelitima Prištine' i u pežorativnom smislu 'saradnicima stranih ambasada'". 

- U takvoj atributizaciji i etiketiranju učestvovali su direktno najviši državni i zvaničnici i institucionalni rukovodioci i to ne može da ima nikakve veze sa onim što se naziva izražavanjem slobodne volje pojedinca. Lično želim da očekujem da nikakvog nasilja danas ne bude. Državna lista ima jasan zadatak da ove izbore ne sme da izgubi. To je sve što ću reći - kaže Lazarević.

Uoči izbora, dodaje, situacija je bila dosta napeta, a napetost je bila "najvidljivija kod 'državne liste' koja je u predizbornoj kampanji kao jedina favorizovana bila najvidljivija".

- Oni se danas, možda i po prvi put bore za svaki glas, prevashodno kroz direktan uticaj na zaposlene u državnim i lokalnim institucijama kojima upravljaju kadrovi Srpske liste, ali i kroz rad na terenu, sa građanima. Opšti je "lov" na one koji imaju kosovske lične karte (mada za ove izbore može da se glasa i sa srpskim) - a to su pre svega penzioneri i raseljena lica i zaposleni u obrazovnim institucijama. Ovi prvi jer godinama primaju i kosovsku penziju, a drugi jer, takođe godinama, uz srpsku platu, primaju i kosovsku. Svedočili su mi poznanici da su, na primer penzionerima, poreklom sa Kosova koji žive, na primer, u Kaluđerici, nekoliko puta zvonili telefoni sa pozivima da glasaju danas i da imaju organizovan prevoz, da su im čak i na vrata dolazili i molili da dođu danas i glasaju. Čudne vesti, koje nimalo ne liče na novinarske tekstove i izveštaje, već na lažne vesti, paraobaveštajne tabloidne informativne krilatice emitovale su se tokom ove predizborne kampanje na režimskim lokalnim medijima. Uz nastavak nasilja, fizičkog i verbalnog, sve ovo bi moglo da ovog puta ukaže na smanjen prostor za zloupotrebu glasova koja se u javnom mnjenju očekuje, a koju najavljuju i pojedini kandidati. Ovo je bila još jedna brutalna kampanja sa direktnim verbalnim i fizičkim nasiljem, pre svega usmerenim protiv onih kojhi se nisu deklarisali Srpskom listom - zaključuje Lazarević.

Privatna arhiva

Ona smatra da ishod izbora među Srbima na Kosovu, ima i te kako posledice na ono što se dešava u centralnoj Srbiji, te da su Kosovo i Metohija, vesnik događaja u Beogradu.

- Kapuljače su se prvi put pojavile u Kosovskoj Mitrovici 2013. kada su polupane izborne kutije. Prekopavanje ulica je takođe pre Nemanjine, dva bulevara, Slavije, itd. započelo u Kralja Petra u Kosovskoj Mitrovici, budućoj, kako je Marko Đurić kao pravi vesnik najavio - Knez Mihajlovoj. Fontana koja besplatno peva su bili besplatni koncerti srpskih folk zvezda u kosovskim gradovima i zaseocima uoči svih kosovskih izbora od 2013. naovamo. Beograd na vodi je bila Rajska banja i uređenje života na termalnim vodama u Banjskoj. Izgleda da ona politička snaga koja pobedi na Kosovu i Metohiji ume da održava vlast u Srbiji, odnosno, onaj ko izgubi ovde se plaši da mu se slično ne dogodi i u Beogradu - podvlači naša sagovornica.

Mitrovici treba red

- Građanima u Kosovskoj Mitrovici potrebno je sveopšte upristojenje života. To podrazumeva povratak dostojanstva i poštovanja i samopoštovanja njima kao pojedincima i pojedinkama, ali i kao gradu i narodu. To podrazumeva urbanizaciju grada i sistema, približavanje samouprave kao istinskog servisa njima kao građanima i građankama i to podrazumeva golijatsku, ali i Davidovu borbu sa krupnim i sitnim kriminalom. To bi trebalo da institucija zvana gradonačelnik shvati i prevashodno upristoji sebe kao instituciju koja poštuje svoj grad i svoje građane - kaže Tatjana Lazarević. 

2024 © - Vesti online