Nedelja 22.10.2017.
15:37
Vestionline

"Evropa treba da se plaši širenja malih nacija"

pixabay.com
 

- Zbog toga niko u Evropi nema nameru da prizna Kataloniju. Čak je i Tereza Mej (britanska premijerka) rekla u sred Bregzita da Ujedinjeno Kraljevstvo nikada ne bi priznalo Kataloniju. Španija je istorijski ujedinjena država sa mnogo autonomnih regiona i raznolikim stanovništvom koji pričaju različitim jezicima. Evropa se neće ojačati degradiranjem državnosti' - rekao je Tajani za italijanski list "Mesađero".

On je rekao da su referendumi u Italiji legitimni i da se po tome razlikuju od onoga u Kataloniji.

- Prva stvar, ova dva referenduma su legitimna što nije bio slučaj u Kataloniji. U Španiji, nije se radilo o autonomiji, već o proglašenju nezavisnosti, što se protivi vladavini prava i španskom Ustavu - rekao je Tajani, prenosi AFP.

Italijanski regioni Veneto i Lombardija danas organizuju savetodavne referendume o većoj autonomiji, ali odbijaju bilo kakva poređenja sa secesionističkom Katalonijom. Referendumi su u skladu s italijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako one to zatraže.

U slučaju pobede, predsednici Veneta i Lombardije Luka Zaja i Roberto Maroni, planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlašćenja koja su inače rezervisana za državu kao što su bezbednost i imigracija, što su omiljene teme Lige za Sever. Za to bi, međutim, trebalo promeniti Ustav.

Maroni ponavlja da će se referendum održati "u okviru nacionalnog jedinstva" i da ima za cilj "reformu odnosa između centralne vlade i regionalnih vlada".

Zaja kaže da je bilo kakvo povlačenje paralela s Katalonijom pokušaj da se obeshrabre birači da glasaju za veću autonomiju.

2024 © - Vesti online