Nedelja 22.10.2017.
18:30
D. N. P. - Vesti

Muamer Zukorlić razočaran: Turski kapital zaobilazi Sandžak

A. Čukić
Očekivao više: Muamer Zukorlić

- Tokom priprema za dolazak turskog predsednika Erdogana u Srbiju, u kabinetu predsednika Srbije predočena mi je karta turskih pogona i firmi na potezu od Pirota i Leskovca do Subotice, više ih je od 400, ali nijedne od njih nema u Sandžaku. Boli me to saznanje, ali i činjenica da je predsednik Erdogan i 2010. bio u Novom Pazaru, da je obećao finansiranje kompletne rekonstrukcije puteva Novi Pazar - Sjenica i Novi Pazar - Tutin.

Od tada je prošlo sedam godina, a prilikom nedavne, druge posete Erdogana Novom Pazaru o ovim saobraćajnicama, koje nisu ni započete, skoro da nije bilo ni reči ili su samo pomenute na marginama sastanka - kaže Zukorlić.

Zanimljivo je da su Turci najviše investirali u južnoj i centralnoj Srbiji, u opštinama blizu auto-puta i gde ima kvalifikovane i jeftine radne snage, a da Novi Pazar i Sandžak zaobilaze zbog loših komunikacija i političkih i verskih tenzija koje su godinama prisutne u ovom kraju.

Biznismeni iz Turske obećali su skoro otvaranje tekstilne fabrike u Kraljevu, koja će uposliti 2.500 radnika, a Sandžaku su dali priliku da prosperira izvozom u Tursku 5.000 tona mantija i isto toliko goveđeg mesa.

 

2024 © - Vesti online