Nedelja 22.10.2017.
13:18
Vestionline

Dodik odgovorio Erdoganu: Ovo nije sultanat, Srbi pamte Turke po prolivenoj krvi

Tanjug
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

- Možda Erdogan jeste potomak sultana Fatiha, kako kaže, ali ovaj prostor nije sultanat niti će to ikada biti. Bar dok se Srbi pitaju, a pitaju se i pitaće se. Sve što Erdogan može da čuva u BiH je imovina Izetbegovića, jer su mu i otac i sin Izetbegović samo to mogli dati u, kako kaže, amanet - istakao je Dodik.

On je rekao da Erdogan zaboravlja da dva od tri konstitutivna naroda vladavinu Turaka u BiH pamte po krvi koju je ovde prolilo hrišćansko stanovništvo i koje je tek njihovim dolaskom upoznalo islam na najbrutalniji način.

- A i treći narod, čiji predstavnici danas pozivaju Erdogana da brine o njima, nisu potomci sultana Fatiha. I oni su pre otomanskih pohoda bili hrišćani i to je nešto što ne treba posebno dokazivati - podsetio je Dodik.

On je naglasio da "politika odnošenja dece u sepetima i 'danka u krvi' nije nikakvo civilizacijsko dostignuće, već svedočenje o krvavom pohodu i boravku Turaka na ovom prostoru, koje je i nakon više od stotinu godina živo u našem istorijskom pamćenju".

- Zato, Erdogan treba da brine o svom sultanatu, a mi znamo kako da brinemo o svojoj državi Republici Srpskoj - poručio je predsednik  Republike Srpske.

Turski predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan govorio je juče o amanetu koji mu je na samrti ostavio ratni predsednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i rekao da Turska "naravno nikada neće ostaviti" BiH.

2022 © - Vesti online