Nedelja 22.10.2017.
18:11
Đ. Barović - Vesti

Beograd video ruske zvezde

N.S.
Stare oborile nevidljivog: Svi se nadaju i novim raketama

Vojna vežba Sloboda 2017 prikazala je ono najmodernije čime srpska vojska raspolaže, uključujući i šest "migova" 29 koji su nedavno stigli iz Rusije.

U gotovo dvosatnom vojnom programu gledaoci su mogli da uživaju u više segmenata osposobljenosti srpskih specijalaca, a zatim je kao šlag na tortu usledio polučasovni program najpoznatije svetske akrogrupe Striži.

Arsenal na pisti

Portparol Ministarstva odbrane Srbije Jovan Krivokapić za "Vesti" otkrio je da se na vojnoj vežbi Sloboda 2017 predstavilo 2.200 pripadnika Vojske Srbije i brojna sredstva i oruđa.
* 130 vozila
* 30 letelica
* 40 novih sredstava

Reč je o ruskim vojnim pilotima koji već decenijama izvode najsloženiji avioprogram. Oni su, na zadovoljstvo publike, poleteli u kompletnom sastavu koji čini šest "migova", a prikazali su između ostalog i neke od najsloženijih akrobacija poput sinhronizovanog valjka u poretku piramida, ali i figure koplja, tulipana, zvezde...

U okviru ove vojne vežbe 1.500 pripadnika Vojske Srbije predstavilo je projekat osavremenjivanja oružanih snaga. Mahom specijalne jedinice prikazale su se publici sa najsavremenijim naoružanjem i telekomunikacionom opremom.

Program je počeo vežbom neutralisanja terorista iz otetog aviona, a poseban zadatak imale su Kobre, najelitnija jedinica Vojske Srbije. 

Tanjug

Zatim je prostor nad aerodromom nadleteo ešelon srpskog vazduhoplovstva sa avionima tipa orao, galeb i lasta, kao i helikopterima gazela, gama, Mi-8 i Mi-17. Ovaj deo programa bio je krunisan naletom tri srpska aviona MiG 29.

Na kraju vežbe svi prisutni su imali prilike da obiđu kopnene jedinice i opremu, a za ovu namenu izloženi su i prototipi nekih od oruđa koje radi srpska namenska industrija poput aleksandra, miloša, lazara...

Čitavu manifestaciju pratile su jake mere bezbednosti, tako da su novinari do vojnog aerodroma stigli posebnim prevozom i to tek pošto su prošli detaljnu kontrolu.
 

ZOLTAN DANI: Sjajna vest

Na batajnički aerodrom je došao i pukovnik Zoltan Dani koji je oborio nevidljivi avion F117A u ratu s NATO-om 1999. godine.

- Očekujem da vidim prikaz najmodernije vojne tehnike danas. Videćemo i ove nove avione, to će biti sjajno - kaže za "Vesti" pukovnik Dani koji je stigao s novinarima iz Mađarske i Slovačke koji su u tim zemljama prvi pisali o njemu i već slavnom obaranju nevidljivog aviona.

Oni su rekli da još ne znaju kako će njihove države reagovati na srpske nabavke ruskog oružja.


 

2024 © - Vesti online