Nedelja 22.10.2017.
14:50
b92.net, Vestionline

Poslednje "reči" s Titanika prodate za neverovatnih 166.000 dolara (FOTO)

EPA/Str
Najpoznatiji brodolom u svetu: Titanik

U pitanju je pismo koje je putnik prve klase Titanika Aleksandar Oskar Holverson napisao majci i jedno je od poslednjih pisama za koje se zna koja su "preživela" nesreću. 

Pismo ima zaglavlje sa utisnutim imenom Titanika, a u njemu Holverson piše o utiscima o brodu i hvali hranu i muziku. 

"Ako sve prođe kako treba, stićićemo u Njujork u sredu pre podne", napisao je Holverson dan pre fatalnog susreta Titanika sa ledenim bregom. 

Holverson je bio trgovac iz Minesote, a na Titaniku je putovao sa suprugom Meri Alis koja je preživela katastrofu. 

On u pismu takođe prenosi utiske o putovanju, "rame uz rame" sa jednim od najpoznatijih putnika Titanika. 

"Džon Jakob Astor je na brodu. Izgleda kao svako drugo ljudsko biće iako ima milione. Oni sede na palubi sa nama ostalima", napisao je Holverson govoreći o američkom biznismenu koji je u to vreme bio jedan od najbogatijih ljudi u svetu. 

Pismo je jedno od poslednjih predmeta za koje je poznato da su sačuvani posle potonuća broda, i dalje ima tragove vremena koje je provelo na dnu Atlantika.

Titanik je bio jedan od najvećih prekookeanskih putničkih brodova kada je udario u ledeni breg i potonuo 14. aprila 1912. na putu iz Sautemptona u Njujork. Tada je umrlo 1.500 ljudi. 

Pismo je na aukciji prodala Holversonova porodica u trgovačkom gradu Divajzis na jugu Engleske. Ključevi načinjeni od gvožđa sa Titanika prodati su za 76.000 funti. 

Aukcionar Endrju Aldridž je izjavio da ove cene pokazuju kako ne opada interesovanje za Titanik, kao i putinke i posadu tog broda.

2019 © - Vesti online