Subota 21.10.2017.
21:38
Vestionline

VMRO-DPMNE protiv sporazuma sa Bugarskom

commons.wikimedia.org
 

Član Izvršnog odbora stranke Zlatko Perinski izjavio je da je vladajući SDSM u potpunosti netransparentno i na brzinu progurao dogovor bez omogućavanja javne debate, čime su makedonski građani stavljeni u nepovoljni položaj u odnosu na građane Bugarske, čija je stručna javnost bila upoznata sa sadržinom dokumenta, saopšteno je iz VMRO-DPMNE. 

Premijeri Makedonije Zoran Zaev i Bugarske Bojko Borisov 1. avgusta potpisali su dogovor o dobrosusedskoj saradnji. Sporazumom je predviđena podrška Bugarske evroatlantskim aspiracijama Skoplja i saradnja u gotovo svim oblastima na bilateralnom i multirateralnom planu.

VMRO-DPMNE usprotivila se tom dogovoru uz niz primedbi, među kojima je i formiranje državne komisije koja treba da uredi sadržaj u udžbenicima iz istorije. Za opoziciju je neprihvatljivo i nepriznavanje makedonske manjine u Bugarskoj. 

U Vladi kažu da je dogovor o dobrosusedskoj saradnji između Makedonije i Bugarske u interesu svih građana dve države. 

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Mihajlova izjavila je danas da je Bugarska spremna da pomogne Makedoniji na ekspertskom novou u sprovođenju reformi. Mihajlova je gostujući na radiju "Darik" rekla da je prepreka za ulazak Makedonije u EU "politika koja je protiv suseda, protiv Bugarske, protiv Grčke". 

Prema njenim rečima, makedonska Vlada ima jasan reformski plan, i u toku je dogovaranje sastanka dve vlade.

2024 © - Vesti online