Subota 21.10.2017.
19:26
Vestionline

Uragan otkrio misteriozni kostur koji je zbunio naučnike (FOTO)

Zatvorene su mnoge ulice, neki aerodromi, škole, javne službe, prevoz i prodavnice, a stanovnicima se preporučuje da ne napuštaju svoje domove. 

Kako je Ofelija jakim vetrovima razorila Irsku, tako su na površinu isplivale i neke misterije. Jedan takav je i pronađeni drevni ljudski kostur s netaknutim ostacima kože u selu Kilmor Ki na jugoistoku zemlje, piše "Dejli mejl". 

Ostaci bi mogli biti stari i hiljadu godina, a otkrili su ih slučajni prolaznici. Budući da su vetrovi u utorak udarali brzinom i do 120 km/h, čini se da je njihova razorna snaga otkrila drevno groblje. 

Patolog Meri Kasidi stigla je na mesto događaja i zaključila da bi ostaci mogli da potiču iz gvozdenog doba. Kostur je prenesen u Dablin na forenzičku istragu kako bi se otkrio uzrok smrti i starost kostiju. 

Arheolog Mejv Sikori, stručnjak iz Nacionalnog muzeja rekao je: 

- Sa sigurnošću možemo da kažemo da ovo telo nije nedavno zakopano. Verovatno je bilo položeno u grobu obloženom kamenom koji je sa godinama uništavala erozija. S druge strane, ne možemo biti sigurni koliko je telo staro dok se ne "pozabavimo" radio-karbonskom analizom, odnosno određivanjem starosti organskih materija - rekao je arheolog Mejv Sikori iz Nacionalnog muzeja. 

Fotografije je na svom Fejsbuk profilu objavio fotograf Džim Kembel.

2024 © - Vesti online