Petak 20.10.2017.
22:56
blic.rs, Vestionline

Trampova "žena-zmaj" napala Rusiju, a onda je Rusija "odbrusila"

Tanjug
Niki Hejli sa Madlen Olbrajt "bez dlake na jeziku" o Rusiji

Hejli smatra da je mešanje u izbore drugih zemalja oružje koje Rusija preferira, jer nema snažnu ekonomiju i "dovoljno velike oružane snage".

- Moramo da posmatramo Rusiju i Kinu kao važne igrače. Rusija ne mora nužno nešto da dobije, jer je to zemlja koja nema dovoljno oružanih snaga, i ima slabašnu ekonomiju, zbog čega ulaze u svaku situaciju samo da bi stvorili haos - izjavila je Hejlijeva tokom diskusije.

Američka ambasadorka u UN je kao "najveće pretnje" nazvala Severnu Koreju, Iran i Islamsku državu, ponovivši tako od slova do slova stav svog predsednika Donalda Trampa.

Ona je kao veoma važne probleme istakla pitanja migracija, kršenja ljudskih prava u Mjanmaru, događaje u Venecueli i na Kubi, a onda se dotakla i navodnog mešanja Rusije u američke predsedničke izbore.

- Mislim da je to nešto što svi primećuju. Rusi se, Bog ih blagoslovio, pitaju zašto su Amerikanci protiv Rusije, zašto su im uveli sankcije? Pa, lako je: Ne mešajte se u naše izbore i mi nećemo biti antiruski nastrojeni. Mislim da treba da budemo vrlo čvrsti. Moramo da ih pozovemo na odgovornost - istakla je Hejlijeva.

Mešanje jedne zemlje u izbore druge zemlje ona je nazvala klasičnim primerom "ratovanja".

- Ovo ne vidimo samo ovde. Pogledajte Francusku, pogledajte ostale evropske zemlje. Rusi to rade svuda, to je njihovo omiljeno oružje. Međutim, za to će kad-tad morati da odgovaraju - dodala je ona.

Ćerka indijskih imigranata i Trampova "žena-zmaj"

Niki Hejli je ćerka indijskih imigranata. Bivša guvernerka Južne Karoline, čiji je dolazak na mesto stalnog predstavnika SAD u UN dočekan sa velikom dozom skepse zbog nedostatka iskustva u spoljnoj politici. Međutim, mlada Hejlijeva ubrzo se pokazala kao udarna pesnica Donalda Trampa u UN, s obzirom na to da se ne libi da udari po onima koje smatra neprijateljima.

 

Odgovor Rusije: Amerikanci ne poznaju granice 

Ruska diplomatska misija u Vašingtonu saopštila je da "američki političari ne znaju kada treba da stanu sa svojim teorijama o ruskoj intervenciji u američke predsedničke izbore".

- Američki političari zaista ne poznaju granice kada pričaju o ruskoj "intervenciji" u američkim predsedničkim izborima 2016. godine. Ambasador Niki Hejli je najnoviji pokazatelj - navodi se u saopštenju ruske ambasade.

U saopštenju se podseća da je Rusija u više navrata rekla da se Moskva ne meša u unutrašnja pitanja SAD.

- Od novembra 2015. godine mi nudimo Vašingtonu bilateralne konsultacije o sajber-pretnjama, ali bez uspeha - saopštila je ambasada.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da će Rusija "uprkos svemu pokušati da sarađuje sa SAD", kao i da "treba poštovati Trampa, koji je izabran u demokratskom mandatu, pa čak i ako se Rusi ne slažu sa Trampovim stavom".

Zatim je izneo opasku za koju su mnogi politički analitičari protumačili da se odnosi na SAD, a tiče se Bliskog istoka.

- Umesto da kontrolišu situaciju zajedno i nanesu istinski udarac teorizmu, ne samo da imitiraju da se muče sa tim, neki od naših kolega rade sve što je moguće da haos u regionu Bliskog istoka postane trajan - rekao je Putin.

2024 © - Vesti online