Subota 21.10.2017.
00:44
B. Božin - Vesti

"Vesti" u Nemačkoj: Moć Merkelove bledi

Tanjug/AP
Veliki apetiti partnera: Angela Merkel

- Vreme dominantne Merkelove je prošlo - prokomentarisao je s tim u vezi politikolog dr Nils Diderih za portal Sputnjik na nemačkom jeziku. - Ona više nije nekrunisana kraljica - ocenjuje ovaj ekspert.

Pred šefovima tri partije stoji veliki izazov kako da se nađe stabilna većina za saveznu vladu. To se radi u krajnje prigušenoj atmosferi, kaže Diderih, jer na proteklim saveznim izborima su sve partije dobile opomenu od birača.

U ranijim koalicionim pregovorima je obično kancelarka imala dominantnu ulogu, ali ta vremena su nepovratno prošla, kaže ovaj analitičar.

- Ona više nije nekrunisana kraljica i nije nesporna jer je više nego očigledno da je Unija izgubila mnoge birače koji su glasali za AfD, a među njima je sigurno mnogo onih koji kažu da era Angele Merkel mora da se završi - kaže on.

Zbog toga šefica CDU nije više velika pobednica, već ona koja će u pregovorima da "moli za još jednu šansu za sledeću legislaturu". Prepreka za crno-žutu-zelenu koaliciju ima mnogo, a najmanje teškoća Diderih vidi u pregovorima sa Zelenima oko poreske politike, koji su spremni na kompromise. Međutim, tvrd zalogaj će biti zahtev CSU za znatno ograničenje doseljavanja, na šta Zeleni ne pristaju. Na drugoj strani su liberali koji žele ograničenja, ali ne u stilu bavarskih demohrišćana. Osim toga, koska koju bacaju jeste smanjenje poreza za one s visokim primanjima.

Alternativa koja to nije

Merkel je ranije kazala da ne želi da ulazi u koaliciju s radikalno desničarskom Alternativom za Nemačku (AfD), koja je osvojila 12,6 posto glasova, pa joj preostaje da koalicioni sporazum dogovori s liberalima FDP-a i pokretom Zelenih koji su osvojili 10 i devet posto glasova.

Raspodela ministarstava je takođe još jedna od tema oko kojih će se lomiti koplja. Šef FDP-a Kristijan Lindner želi u budućoj vladi važnu ulogu, a Čem Ezdemir iz Zelenih je bacio oko na mesto šefa diplomatije. Liberali žele mesto ministra finansija zbog čega je Merkelova unapred žrtvovala svog najvernijeg saradnika Volfganga Šojblea. Do konačnih dogovora će biti još mnogo teških okršaja, siguran je Diderih. Zeleni u pregovore šalju 14 svojih predstavnika, FDP 13, a Unija čak 28 zastupnika. Da se od sondiranja pređe u koalicione pregovore moglo bi da potraje do kraja godine - što je inače do sada najduže u političkoj istoriji Nemačke.

2024 © - Vesti online