Subota 21.10.2017.
03:11
Đ. Barović - Vesti

Enigma i rat u Jugoslaviji

youtube.com/nsajder Video
Svetko Kovač

U razgovoru za "Vesti", general Kovač objašnjava svoje motive da se pozabavi ovom temom koja je i dalje jedna od ključnih u izučavanju Drugog svetskog rata. Istovremeno, pojašnjava kako je bilo moguće da je i pored uznapredovale tehnologije bilo moguće da tokom poslednjih ratova buru presretnuti razgovori srpskog državnog i vojnog vrha.

- Enigma je savršen elektromehanički sistem šifara, ali i tako savršen ima neke slabe tačke, a najslabija mu ljudski faktor. Zbog toga me posebno zanimalo kako su nemačke bezbednosne i kontraobaveštajne službe štitile tajnost Enigme, odnosno kako su savezničke obaveštajne službe uspevale da razbiju taj prsten zaštite, dođu do značajnih podataka i pruže veliku pomoć kriptoanalitičarima u razbijanju Enigmine savršene šifre.

Otkrivate i malo poznat podatak da i Srbija ima Enigmu?
- Tako je. Detaljno sam objasnio otkuda Srbiji čak tri najmodernije Enigme M-4 proizvedene 1944. Ovih uređaja u svetu ima 150, govorim o Enigmama koje su preživele Drugi svetski rat.

U Haškom tribunalu su osvanuli mnogi presretnuti razgovori državnog i vojnog vrha Srbije i RS. Zar Srbi nisu to mogli da spreče svojom Enigmom?
- Ne znam tačno na koje razgovore konkretno mislite i da li su to šifrovani ili otvoreni razgovori. U principu svi razgovori koji idu u etar lako se presretaju, a to su najčešće otvoreni razgovori ili slabo zaštićeni kanali komuniciranja.

Kako je moguće da su te razgovore presretali Slovenci, Hrvati, Bosanci, a da vojne Službe to nisu mogle da spreče?
- U zaštiti komunikacija postoje jasno podeljeni zadaci. Kriptografi izrađuju šifre koje bi trebalo da imaju visok nivo kriptološke zaštite. Oni razrađuju procedure korišćenja i zajedno sa službama i mere bezbednosti. Službe su odgovorne za kontraovaveštajnu zaštitu šifarskih sistema. Naravno, odgovornost je i na osobi koja vodi razgovore, pre svega u poštovanju propisanih procedura. Kada se desi propust lako je utvrditi ko je odgovoran za njega.

2024 © - Vesti online