Četvrtak 19.10.2017.
18:24
Vestionline, Tanjug

Hag imenovao Amerikanku za Šešeljevu zastupnicu

wikimedia.org/Julian Nitzsche
Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH

Šešelj je prethodno najavio da neće prisustvovati žalbi koja će biti razmatrana 13. decembra zbog čega je Apelaciono veće Tribunala pre nedelju dana donelo je odluku o postavljanju pravnog zastupnika i naložilo sekretarijatu da ga imenuje u roku od 10 dana. 

Mandat pravnog zastupnika biće striktno ograničen da Šešeljeva proceduralna prava budu zaštićena ako se Šešelj ne pojavi na saslušanju, navedeno je u ranijoj odluci Apelacionog veća.
Roan je, kako se navodi, kao advokat ranije zastupala pred Haškim tribunalom bosanskog Srbina Milorada Trbića i kosovskog Albanca Idriza Balju.

Šešelj je imao rok do 29. septembra da "razjasni svoju poziciju u vezi sa prisustvovanjem saslušanja o žalbi", ali tim povodom on nije sudu uputio zvaničan odgovor.

Sud je ranije Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi učestvuje iz Beograda, posredstvom video-veze ukoliko ne bude mogao da putuje u Hag. 

Odluka Sekratarita stupa na snagu datum donošenja odluke.

Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata. 

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora.
 

2024 © - Vesti online