Četvrtak 19.10.2017.
08:30 >> 10:21h
Vestionline

Otkriveno za koga su radili Srbi uhapšeni u Slovačkoj

A. Čukić
Srbi privedeni zbog navodnih lažnih ugovora 

Oni su bili zaposleni u preduzeću "Šin Heung Presižen Slovakija" i čekaju na deportaciju u centru policije za imigrante u Medvedovu, javio je slovački javni TV i radio servis RTVS.

"Slovačka policija uhapsila je u Šali zbog nelegalnog rada i boravka u Slovačkoj 62 osobe. Radi se o 27 državljana Ukrajine, 23 Srbije, osmoro Makedonaca i i četiri državljana Bosne i Hercegovine. Prema informacijama RTVS, svi su radili nelegalno za agenciju 'Šin Heung Presižen Slovakija' (Shin Heung Precision Slovakia) koja dostavlja rezervne delove preduzećima Samsung, Soni, JVC, LG i Tošiba", javio je RTVS. 

Slovački javni radio i tv servis podsetio je da slovačko Ministarstvo rada i socijalnih pitanja već duže vreme vodi borbu s posredničkim agencijama koje zloupotrebljavaju strane radnike, dovode ih s nevažećim ugovorima i ne plaćaju im socijalno i zdravstveno osiguranje, a koji često rade u gorim uslovima nego Slovaci zaposleni u istim fabrikama. 

Slična hapšenja i deportacije s privremenom zabranom ulaska u Evropsku uniju zbog rada na crno česta su u Slovačkoj i u susednoj Češkoj, a policije tih zemalja o njima obaveštavaju medije obično samo kada su u pitanju veće sistematske racije. 

Trenutno se u Centru pored 23 državljana Srbije nalazi i 27 Ukrajinaca, osam građana Makedonije i četiri državljanina Bosne i Hercegovine, saznaje Tanjug.

Centar za strance nalazi se u Oblasti Trnava na jugozapadu Slovačke i služi za privremeno zadržavanje građana koji nelegalno borave u Slovačkoj. 

Ministarstvo rada se u sredu obratilo Ministarstvu spoljnih poslova povodom medijskih navoda da su u Slovačkoj privedeni radnici iz Srbije i po dobijanju zvaničnih informacija iz MSP utvrdiće da li su radnici otišli preko agencije legalno ili ne, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rada. 

"Ukoliko se utvrdi da su radnici otišli bez potrebnih papira Ministarstvo rada će poslati inspekciju u agenciju koja je eventualno vodila radnike kako bi se utvrdilo o čemu se radi", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rada. 

Tanjug se obratio i Ambasadi Srbije u Slovačkoj koja je uputila na Ministarstvo spoljnih poslova, a u MSP je Tanjugu rečeno da će se po utvrđivanju činjenica zvanično obratiti javnosti. 

2024 © - Vesti online