Četvrtak 19.10.2017.
08:10 >> 11:13h
Vestionline, Tanjug

Evo šta je Pudždemon danas odgovorio Madridu

EPA/Andreu Dalmau
Lider Katalonije: Karles Pudžemon

Pudždemon je izjavio da bi katalonski parlament mogao da glasa o usvajanju formalne deklaracije o nezavisnosti Katalonije ukoliko ne budu održani razgovori sa Madridom.

"Ako vlada države nastavi da sprečava dijalog i nastavi s represijom, Parlament Katalonije mogao bi, ako to smatra prikladnim, da održi glasanje o zvaničnoj deklaraciji o nezavisnosti o kojoj nije glasao 10. oktobra", napisao je Pudždemon u pismu Rahoju.

U međuvremenu, iz Kancelarije španskog premijera saopšteno je da će Vlada Španije na, vanrednoj sednici koja je sazvana za subotu, pokrenuti član 155 španskog ustava, koji omogućava suspendovanje katalonske autonomije.

Madrid je do četvrtka dao rok regionalnoj vladi Katalonije da odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Rojters.

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj sutra započeo primenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana, navodi britanska agencija.

2024 © - Vesti online