Sreda 18.10.2017.
21:29
Vestionline

Sve više investitora na jugu Srbije

Tanjug
Dobre vesti za strane investitore: Marko Čadež

- Očekuje se dolazak novih investitora, recimo u  industriju nameštaja. Posebno je važno i da je u ovom kraju sve više i uspešnih domaćih fabrika, kakva je Alfaplamova u Vranju - naglasio je Čadež.

Po rečima predsednika PKS, nove investicije za ovaj region su utoliko značajnije kada se zna  da su samo dve lokalne samouprave Vranje i Leskovac u drugoj i trećoj grupi razvijenosti, a da čak devet opština ima status devastiranog područja, čiji je stepen razvijenosti ispod polovine republičkog proseka.

- I domaće kompanije i strani investitori mogu da računaju na podršku Privredne komore Srbije u rešavanju sasvim konkretnih problema sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju - rekao je Čadež

Samo u jednom danu predsednik Komore Tomasu Krugeru, direktoru leskovačke fabrike, najvećeg proizvođača čarapa u sistemu Falkea, doneo je tri dobre vesti. Prva je da je ubrzana procedura za dobijanje odobrenja od nadležnog republičkog ministarstva na koju se čekalo  gotovo mesec dana.

Druga je da je u Skupštinu stigao vladin Predlog zakona o dualnom obrazovanju u koje je ova kompanija već uključena i u čijim su proizvodnim halama na praktičnoj nastavi đaci iz tri srednje škole. Treća je da bi uskoro, prema potvrdama iz nadležnog ministarstva, grad Leskovac trebalo da raspiše tender za izgradnju kolektora  koji će povezati  leskovačke fabrike sa gradskim  postrojenjem za preradu vode.

Takođe, Falke je zainteresovan za  regionalno tržište, a PKS će ovoj kompaniji  pomoći u povezivanju sa distributerima i drugim  partnerima  u regionu.

Falke je u Srbiji prisutan od 2010. godine i do sada je investirao 15,5 miliona evra, prosečno godišnje oko milion evra. Planirana proizvodnja za ovu godinu je oko 14 miliona pari čarapa, a plan je da se maksimalni kapacitet - 15 miliona pari realizuje u narednoj godini.

- Očigledno je da razvoj ide sve brže i brže. Imamo veoma dobro okruženje za investicije i ovom momentu zapošljavamo 725 ljudi ukupno, a plan je da ih bude 733 - rekao je Tomas Kruger, generalni direktor Falke Srbija govoreći o daljim planovima kompanije.

Kompanija je deo Falke grupe čije je sedište u Nemačkoj, a bavi se proizvodnjom tekstilnih proizvoda, odeće, sportske opreme i trikotaže. Kompanija je osnovana 1895. godine, porodičnim biznisom bavi se već četvrta generacija.

Nakon obilaska kompanije Falke Srbija, Čadež je u Privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga razgovarao sa članovima regionalnog parlamenta privrednika.

Na pitanje privrednika koliko je novi komorski sistem po volji privrede, Čadež je odgovorio da je "to jedino ono što nas zanima, zato dolazimo i razgovaramo sa privredom, zato smo osmislili drugačiji koncept načina na koji želimo da radimo sa privredom - odlazak na teren, posete firmama, tačno se zna ko je za koju firmu odgovoran".

- Od kraja aprila do danas imali smo oko 5.000 poseta i 25 000 direktnih kontakata - dodao je Čadež.

Sa članovima regionalnog parlamenta privrednika razgovarala je i Slađana Backović, direktorka Fonda za razvoj Srbije, koja je istakla da je Fond veoma prisutan na jugu i da za ovaj region postoje značajne kreditne linije koje su namenjene za startapove i dalje investiranje.

Od 2011. do 2017. plasirano je oko 10 milijardi dinara u ovaj region, pet milijardi je za Jablanički i Pčinjski okrug, rekla je Backović i najavila da će sredstava Fonda biti udvostručena naredne godine.

2024 © - Vesti online