Sreda 18.10.2017.
19:58
Vestionline, Tanjug

"Folksvagenovu" prevaru veka sasvim slučajno raskrinkao student

pixabay.com
Folksvagen se našao u centru velikog skandala zbog prevara sa dizel motorima

Institut za istraživanje emisije izduvnih gasova profesora Dena Kardera imao je dosta iskustva sa ovakvim testovima i što je bilo presudno, piše nemački Špigl, mobilne uređaje sopstvene proizvodnje, kojima se emisija izduvnih gasova testira u realnim uslovima, prenosi Blic.

Kako se navodi, obično se automobili prilikom ovakvih testova postavljaju u garažu na točkovima koja simulira kretanje u saobraćaju, a u takvim uslovima, odgovarajući softver može da prevari "ispitni sto", što nije moguće s testovima koje su na ulici obavili Beš i dvojica njegovih indijskih kolega. 

Rezultati koje su dobili, zapanjili su ih - testirani "folksvagen pasat" izbacio je 20 puta više štetnih materija u vazduh nego što je dozvoljeno, a "folksvagen džeta" čak 25 puta više.

- Pomislio sam, da nisam nešto pogrešio, da li je sa instrumentima sve u redu - kazao je Beš i dodao da su provere potvrdile da je Folksvagen sistematski manipulisao softver u vozilima.

- Uopšte nam nije bio cilj da nekoga raskrinkamo. Bio je to mali istraživački rad, koji se razvio u nešto krupno. Posle prvih izveštavanja medija o dizel skandalu bilo je gotovo s normalnim studentskim i inženjerskim životom - rekao je Beš.

Beš je danas profesor-asistent i trenutno radi na istraživačkom projektu o izduvnim gasovima kamiona.

2024 © - Vesti online