Ponedeljak 12.07.2010.
16:56
Vestionline

Šampionat džabulanija, vuvuzela, Pola i Larise

Lopta koju su fudbaleri koristili tokom Mundijala bila je na meti kritika svih, od fudbalera do golmana, koji su u toku prvenstva par puta komično reagovali kod intervencija i primali "jeftine" golove (Englez Grin, Alžirac Čausi...). Naravno, za te greške je na kraju okrivljena "Adidas" lopta. "Džabulani" je privukao je pažnju mnogih ljudi širom sveta mnogo pre početka prvenstva. U prevodu sa jednog od Zulu jezika Džabulani znači slavlje, svetkovina.

Ipak, za finalni meč Holandija - Španija, koji je odigran sinoć na stadionu "Soker siti" u Johanezburgu, proizvođač je specijalno izradio drugu loptu, "Džobulani", u čast najvećeg grada u Južnoj Africi koga lokalno stanovništvo od milja zove "Džoburg".

FIFA je naravno branila "Adidas" i loptu, a u celu priču se umešala i Američka nacionalna svemirska agencija (NASA), koja je čak izradila studije o dimenzijama lopte "čudne" putanje. Tako je "Džabulani" od obične lopte postao diskusija širom plantete svih ljubitelja ljudbala.

Sledeća stvar na koju su se učesnici borbi za planetarni tron žalili bile su vuvuzele, izuzetno akustične trube koje su tokom utakmica pravile nesnosnu buku. Pored toga što su navijači na stadionima morali da kupuju čepove za uši kako bi se "odbranili" od iritirajućeg zvuka, čak su se i navijači ispred malih ekrana bunili jer su morali da smanjuju ton, kako bi ugušili vuvuzele.

Da bi predupredili pojavu neprijatne melodije koja podseća na zujanje roja pčela, organizatori mnogih predstojećih velikih takmičenja već su zabranili unošenje vuvuzela na sportska borilišta.

Hit Mundijala u JAR bila je hobotnica Pol, stanovnica ZOO vrta Oberhauzenu, koja je pogodila sve ishode mečeva Nemačke (čak i poraz "pancera" od Srbije, kao i ko će osvojiti titulu Svetskog šampiona. Na kraju je Pol postao jedna od najomraženijih ličnosti u Nemačkoj jer je tipovao na Španiju u polufinalu protiv "Elfa". Kasnije se iskupio kada je pogodio da će Nemačka pobediti Urugvaj i osvojiti treće mesto.

Slično kao Džabulani i Pol je postao predmet proučavanja, a među teorijama koje su pokušale da objasne njegove afinitete prema zemljama na čije je pobede tipovao izdvojila se ona prema kojoj su boje zastave učesnika Mundijala bile presudne za "mišljenje" trenutno najpoznatije hobotnice.

Za najlepšu ženu Svetskog prvenstva nezvanično je proglašena Larisa Rikelme, koja je bila deo priloga svake TV stanice na svetu koja je prenosila ovo takmičenje. Zanosna plavuša iz Paragvaja predstavljala je najsimpatičniju podršku paragvajskim igračima koji su namerili da ostvare najveći uspeh u istoriji tamošnjeg fudbala i plasiraju se u četvrtfinale. Pargvajci, ali i čitav svet, žale što južnoamerička ekipa nije postala prvak sveta, pošto je Larisa obećala da će se skinuti gola ukoliko se to desi.

Tamnu stranu dešavanja oko najznačajnijeg sportskog događaja u 2010. godini činili su brojni štrajkovi nezadovoljnih radnika u zemlji organizatora. Siromašni slojevi Južne Afrike shvatili su ubrzo posle početka prvenstva da su ih blagodeti od glasno najavljivane "šanse za razvoj čitavog kontinenta" zaobišle i da su kao i dosad "kajmak pokupile" velike kompanije.

Mesec dana fudbala najzad se završio ceremonijom svečanog zatvaranja i finalnim okršajem u Johanezburgu u kome je Španija prvi put podigla "Zlatnu boginju" i obedinila titulu svetskog i evropskog prvaka. 

2024 © - Vesti online