Sreda 18.10.2017.
14:17
Đ. Barović - Vesti

Otkud Srbiji tri najmodernije Enigme M-4?

Vesti

Reč je o vrednom istoriografskom poduhvatu koji analizira i objašnjava sve nedoumice vezane za tada najsevremeniji šifrarski sistem Drugog svetskog rata - Enigmu.

I dok su u svetskim okvirima o tome napisane brojne studije, dotle se malo zna o korišćenju Enigme na prostoru okupirane Jugoslavije.

Na predstavljanju knjige o ovom temi će govoriti i potpukovnik dr Ivan Mijatović, kao i urednik Medija centra "Odbrana" MO Srbije, koja je izdavač.

Povodom izlaska ove knjige, u razgovoru za "Vesti", koji ćemo objaviti u štapanom izdanju za petak, general Svetko Kovač otkriva niz, do sada nepoznatih detalja iz tog perioda, uključujući i malo poznat podatak da je od ukupno 150 sačuvanih ispravnih Enigmi, Srbija vlasnik čak tri.

- Detaljno sam objasnio otkuda Srbiji čak tri namodernije Enigme M-4 proizvedene 1944. Ovih uređaja u svetu ima 150, govorim o Enigmama koje su preživele Drugi svetski rat. U našem posedu je i Enigma M-3 i delovi još sedam Enimgi. To je izuzetna muzejska vrednost - otkriva između ostalog za "Vesti“, general Svetko Kovač.

2024 © - Vesti online