Sreda 18.10.2017.
10:55
Srna, Independent.com

Zlostavljanja u Britaniji: Islamofobija protiv nemuslimana

youtube.com/Science Channel
Nakon Bregzita neprijateljstva su još više pojačana

U studiji koja je predstavljena u Donjem domu britanskog parlamenta, navodi se da iskustva nemuslimana koji trpe islamofobiju, jer liče na muslimane, ostaju nevidiljiva u zvaničnoj statistici. 

Počinioci ovih krivičnih dela biraju mete na osnovu "predrasuda i stereotipa", piše Indipendent".

Ispitanici u istraživanju opisali su da im nepoznata lica ubacuju izmet u poštansko sanduče i da im razbijaju prozore. Drugi su rekli da ih nazivaju teroristima ili da su povezani sa "Islamskom državom" zbog boje kože ili brade.

Neprijateljstva su posebno pojačana u vreme održavanja referenduma o izlasku iz EU i nakon terorističkih napada. 

- Iako se radi o zameni identiteta, napadi podstaknuti islamofobijom ne bi trebalo da se uopšte dešavaju - rekao je jedan od autora istraživanja Amran Auvan, profesor kriminologije na Univerzitetu u Birmingemu.

Istraživači su intervjuisali oko 20 nemuslimanskih mušakaraca starosti između 19 i 59 godina, azijskog porekla, crne i bele boje kože. Među njima su bili Siki, hrišćani i hindusi, kao i ateisti. 

Krivična dela isnpirisana mržnjom povećana su za oko trećinu u Britaniji u proteklih godinu dana, a policija beleži ogroman porast u vreme referenduma o članstvu u EU i nakon terorističkih napada.

2024 © - Vesti online