Ponedeljak 16.10.2017.
21:48
rs.n1info.com

Kolika su zaista povećanja plata i šta ljuti Vučića?

A. Čukić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Država nam samo vraća ono što je oduzela"

Koliko su pre smanjenja plata u novembru 2014. godine zarađivali prosvetni i zdravstveni radnici, koliko sada zarađuju, a koliko će njihov rad vredeti za nekoliko meseci?

- Kada nominalno uporedimo visinu plate koju smo imali pre najavljenog smanjenja, pre 1. novembra 2014. godine i sada, mi smo negde nominalno tu - kaže Vesna Vojvodić, iz Sindikata prosvete "Nezavisnost".

- Povećanje stoji, ono će nešto popraviti situaciju, kada uračunamo inflaciju i sve ostalo bićemo malo bolji nego 2014. godine ili ćemo biti na istom. Na neki način smatramo da nam je država vratila ono što nam je uzela 2014. godine - rekao je Živorad Mrkić, Novi sindikat zdravstva.

Upravo je teza da nema povećanja, već vraćanja na staro najviše zabolela predsednika Vučića koji pita - a gde je to u svetu povećanje od deset odsto malo?

Kritičarima poručuje: "Prekinite da lažete, svim analitičarima, svim tim profesionalnim raznim lažovima koji iz dana u dan to ponavljaju. Nastavnik u srednjoj školi, učitelj, imaće za 11 odsto veću platu nego što je imao pre smanjenja".

"Ovakva praksa nas je i dovela do prosjačkog štapa"

Ali, nisu svi mišljenja da je potez Vlade dugoročno dobar. Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je reč o ugađanju trenutnim potrebama, praksi koja nas je takoreći dovela do "prosjačkog štapa".

- Ja ću tu ispasti možda bela vrana i izložiti se izvesnom linču. Ja mislim da to nije dobra ideja - rekao je Ljubomir Madžar.

Jer, kaže, nema garancija da će se dopadljiv fiskalni rezultat ponoviti i dogodine, pa je nerazumno ići na povećanje javnih rashoda. Uz to je, naglašava Madžar, javni dug Srbije i dalje visok i iznosi od 65 odsto BDP-a, a na to je uticalo i jačanje dinara.

- I to jačanje dinara ima za posledicu da se taj se odnos duga i BDP-a smanjuje. Kad ne bi bilo te aprecijacije, koja inače nije dobra, dug prema BDP-u bio bi za nekih 5,3 odsto veći nego ovakav kako je nominalno iskazan - kaže.

Madžar dodaje da je privredni razvoj jedina prava socijalna politika kojom se smanjuje broj siromašnih i poboljšava položaj socijalno ugroženih, dok je sve ostalo bacanje mrvica narodnim masama

2024 © - Vesti online