Utorak 17.10.2017.
05:11
Z. Mirković - Vesti

"Mokranjčev" sabor folklora

Z. Mirković
KUD "Stevan Mokranjac" organizovao tradicionalnu jesenju priredbu

U bogatom programu učestvovala su pored domaćina i društva Stiški biseri iz Majlovca, Babušinac iz istoimenog mesta, "Vladimir Živković" iz Batuše, Barbulovo iz istoimenog mesta, "Vojo Ćurić" iz Kobišnice i pevačka grupa Gergina iz Negotina.

Od društava iz Austrije ovaj put pozvani su naš najstariji klub Jedinstvo iz Beča i jedan od najmlađih KUD Kolo iz Mariaencersdorfa.

KUD "Stevan Mokranjac" predstavio se publici sa svim uzrastima folklorne sekcije, koja je u septembru, posle letnje pauze, nastavila rad.

Počeli su najmlađi, koji tek par nedelja pripremaju svoju koreografiju, a izmamili su najveći aplauz, pre svega ponosnih roditelja.

Milorad Runjo, koreograf "Mokranjca", koji je sa ovim društvom osvojio mnoštvo nagrada i priznanja, ističe da imaju oko 300 igrača, čime su najbrojniji ansambl ne samo u Austriji već i Evropi.

- Za decu je veoma dobro da igraju folklor jer uče srpski jezik, neguju kulturu i tradiciju - kaže Runjo i dodaje da na probama insistira da se govori isključivo srpski, a za mnogu decu to je i jedino mesto gde govore jezikom svojih predaka.

Kroz folklor, koji je i jedna vrsta sporta, deca jačaju kondiciju, ali i ljudske osobine, kroz timski rad.

Runjo dodaje da deča stiču snagu, ali i sluh za zvuk i igru.

Gostovanje folklora iz otadžbine je, prema njegovim rečima, uvek korisno jer deca u dijaspori mogu da vide kako se neguje tradicija u otadžbini.

Istovremeno poručuje da naša društva u dijaspori nimalo ne zaostaju za društvima u Srbiji.

Nove koreografije

Izvođački ansambl "Mokranjca" izveo je pred bečkom publikom premijerno nove koreografije, koje je tek uvežbao.







 

2024 © - Vesti online