Ponedeljak 16.10.2017.
18:22
D. Dekić - Vesti

Iz šupljeg u prazno zarad glasova

N. Đurović - Vesti
Reakcije na 100 dana Vlade: Ima li razloga za zadovoljstvo?

Mada su Brnabićeva i njen tim u srednjovekovnoj srpskoj prestonici dočekali građani s velikim slikama isključivo predsednika Srbije Aleksandra Vučića u rukama, to nije poremetilo njen plan da iznese sve, kako je rekla, uspehe od kraja juna kad je zasela u premijersku fotelju.

- Penzioneri će sledećeg meseca dobiti jednokratnu pomoć 5.000 dinara, a od 1. januara iduće godine penzije će biti povećane za pet odsto - poručila je Brnabićeva, istakavši da je reč o "značajnom povećanju".

"Povećanje" je, komentariše Boban Stojanović, doktorant Fakulteta političkih nauka, u stvari samo vraćanje dela smanjenja iz 2014. godine

- Kada je smanjivao primanja, Vučić je najavio da će tu meru okončati do kraja 2017, pa očito misli da će ako ne ispuni obećano doživeti napad opozicije. Uz to idu beogradski, a moguće i još jedni vanredni parlamentarni izbori, pa će SNS očigledno da ide na kupovinu socijalnog mira da bi zadržali birače - tumači naš sagovornik.

On, međutim, ističe da i sa pet obećanih procenata povećanja penzije i plate neće dostići nivo pre smanjenja od 10 odsto.

- Usput, od struje pa nadalje, sve je u međuvremenu poskupelo - kaže sagovornik "Vesti".

Stojanović je napomenuo da je premijerka Brnabić, idući stopama Aleksandra Vučića, izjavila da je to najviša povišica u istoriji zemlje.

- Čudi me da je uopšte imala priliku da predstavi rezultate 100 dana vlade. Očekivao sam da će Aleksandar Vučić da ukrade i taj šou. Inače, ona nije suštinski premijerka, to je i dalje Vučić i 100 dana vlade i treći put, samo je sada neka vrsta njegove vlade. Sve je isto samo njega formalno nema - ocenio je Stojanović za "Vesti".

Brnabićeva se pohvalila i da je Srbija u prvih osam meseci ostvarila rast izvoza, da je broj novozaposlenih veći za 5,5 odsto, a direktne strane investicije za 19,9 odsto. Naglasila je i da je u prvih 100 dana zaključeno sedam novih ugovora sa investitorima, vrednih 78 miliona evra, čime će biti obezbeđno 2.778 novih radnih mesta.

Međutim, Udruženi sindikati Srbije Sloga tvrde da je vlada Brnabićeve u prvih 100 dana, neuspešna u ekonomiji, a uspešna samo u nastavku "petogodišnje proizvodnje propagandne manipulacije vlasti nad sopstvenim narodom".

Premijerka služi za gašenje požara

Boban Stojanović je istakao da premijerka Ana Brnabić služi samo da gasi neke požare.
- Vučića nema nigde kad je štrajk u Goši, Fijatu, odnosno kada postoji nešto što bi moglo da donese negativan publicitet. Deluje da je razlika u odnosu na prethodnu vladu koju je vodio isključivo u tome da on nije tu, ali ima najveću moć i donosi odluke, a tu su oni koji ih sprovode. On je politička ličnost koja drži tu vladu, ali Brnabićeva je svesna u šta je ušla. Ona ne može da kontroliše nijednog ministra, logično je da nema autoritet. Deluje kao prva među nejednakima, prvi je predsednik, svi ostali su ispod - kazao je Stojanović.

Iz Sloge kažu da je bespredmetno govoriti o procentima povećanja plata i penzija, "jer njih zdrav razum i ekonomska računica demantuju već pri prvom ulasku u neku od prodavnica ili samoposluga".

- To je ništa do presipanje iz šupljeg u prazno i vraćanje dela od onog što je ranije uzeto. Zabrinjavajuće je da u nedostatku ekonomskih i zdravih održivosti građani postaju sve više žrtve socijalnog unižavanja i najstrašnije manipulacije koja nije zabeležena u novijoj istoriji ni jedne evropske države - ocenio je Željko Veselinović, lider ovog sindikata.

On je u izjavi za "Vesti" istakao da je u Srbiji "neuporedivo najgori ekonomski i životni standard u odnosu na druge države u Evropi", kao i da "vlast konstantno podgreva i hrani povremenim nacionalizmima i plaši penzionere i radnike bankrotom".

Putujući rijaliti

U sindikatu Sloga kažu da se po standardu i visini primanja vidi da Srbija ne stoji najbolje u ekonomiji.
- Međutim, očigledno je da mnogo više uspeha ima u pravljenju rijalitija u režiji državnog vrha, što smo uostalom videli u Kruševcu, gde je održana sednica Vlade Srbije, još jedna putujuća diletantska predstava za javnost sa ciljem prikazivanja nepostojećeg uspeha i širenja lažnog optimizma i nade u nekakav bolji život - kažu u sindikatu.

Delovi izveštaja

- Srbija napredovala za 12 mesta na globalnoj listi konkurentnosti koju objavljuje Svetski ekonomski forum i danas zauzima 78. mesto od 137 zemalja
- Ostvaren rast spoljnotrgovinske razmene od 13,2 odsto
- Direktne strane investicije u prvih sedam meseci 2017. porasle 12,9 odsto u odnosu na 2016.
- Industrijska proizvodnja beleži rast od tri odsto u prvih osam meseci
- Nastavljeno je sa izgradnjom i ugovaranjem strateških saobraćajnica
- Prvi put od 1987. nabavljeni avioni za potrebe RV i PVO Vojske Srbije
- Potpisan sporazum za podršku EU obrazovanju u iznosu od 27,4 miliona evra
- Potpisani ugovori za nabavku aparata za magnetnu rezonancu za Dečju kliniku u Tiršovoj

 

 
2024 © - Vesti online