Utorak 17.10.2017.
00:22
B. Božin - Vesti

Veliki brat nad Nemačkom

EPA/Georg Wenzel
Oko kamere: Tomas de Mezijer

Izmena u Nemačkoj ima u maltene svim državnim propisima i na svim nivoima. Neke su već sprovedene, a neke čekaju na to da ih vlada zvanično odobri.

BND krstari internetom

Od kraja prošle godine savezna vlada, Bundestag i Bundesrat su po hitnom postupku usvojili nova pravila za rad nemačke tajne službe BND.

Po novom zakonu, BND-u je dozvoljeno da nadgleda sve internet veze u Nemačkoj. Ovu meru je Amnesti internešenel odmah prozvao "licencom za masovno nadgledanje građana".

Nova prava dobila je i policija. Ove godine radi se na uspostavljanju Centralne službe za informacionu tehniku u oblasti bezbednosti (ZITIS), čijih će 60 zaposlenih biti zaduženi da nadgledaju šifrovane komunikacije i dostavljaju ih policiji i državnoj bezbednosti.

Cilj su i sve komunikacije preko Votsapa i Vajbera. Planirano je da do 2022. godine u ZITIS-u radi 400 lica.

Život pred kamerama

Pojačava se i video-nadzor na javnim mestima. Ministar policije Tomas de Mezijer ima nameru da broj kamera uveća, iako ga eksperti upozoravaju da ta mera ne može da poveća bezbednost.

- Kamere nas neće odbraniti od bombi i napada, samo će ih ovekovčiti - kaže kriminolog Nols Zuravski, ali je još prošle godine de Mezijer zatražio da se na svm aerodromima i železničkim stanicama uvede i softver za prepoznavanje lica.

Telefon uz ličnu kartu

U sklopu antiterorističkog i sigurnosnog paketa donesene su i mere koje pogađaju običnog građanina. Tako je kupovina pripejd kartica za mobilne telefone moguća samo uz pokazivanje ličnih isprava, a firme koje ih prodaju su zakonski obavezne da provere njihovu autentičnost.

Zakon od 1. jula ove godine obavezuje sve provajdere interneta da 10 nedelja čuvaju podatke kada je ko i s kim telefonirao i odakle je pristupio internetu.

U aprilu je EU donela zakon o čuvanju podataka o svim letovima, osnosno ko, kada i gde je putovao avionom.

Službe prave ogromne baze podataka u koje svako bez svoga znanja može da bude uveden.

Govori se i o povezivanju ovih baza, a na taj način država dobija širok uvid u život svakog pojedinca.

Da li ima prostora za zloupotrebe, ostaje da se vidi, ali je odgovor gotovo siguran.

Pod merama i deca

Sigurnosne službe imaju pravo i da prikupljaju podatke dece od 14 godina. Savezna policija uskoro dobija na raspolaganje skenere koji automatski mogu da prepoznaju registarske tablice automobila.






 

2024 © - Vesti online