Ponedeljak 16.10.2017.
12:24
Vestionline

Hrvati se spremaju za vazdušnu dominaciju: Sprema se velika kupovina vojnih aviona

wikimedia.org/Lipnopower
Vazdušna flota zastarela, potrebna "sveža krv"

Kako piše hrvatski "Jutarnji list", ponudu je poslala i peta zemlja, Južna Koreja, međutim njen školsko-borbeni FA-50 ne udovoljava taktičko-tehničkim zahtevima Hrvatske. Time su je i zvanično potvrđeno da Hrvatska planira avijaciju sa ozbiljnim borbenim sposobnostima.

Prema pisanju hrvatskih medija, da bi zadovoljila svoje potrebe Hrvatskoj je potrebno 12 aviona, 10 jednoseda i dva dvoseda, a lošeg izbora više i nema, jer navodno čak i F-16 "Fajting falkon" u verziji "Blok 30" ostavlja daleko u prašini zastarele MiG-ove 29 i MiG 21.

Mogu da nose krstareće rakete

Svim ponuđenim avionima osnovno oružje je top od 20 do 27 milimetara, a za slučaj vazdušne borbe mogu da nose i infracrveno vođene rakete AIM-9M "Sidevinder", koje imaju sopstveni radar koji je navodi. Za delovanje na zemlji svi avioni imaju širok spektar oružja koje mogu da ponesu, od nenavođenih bombi težine i do jedne tone, do kasetnih bombi, nenavođenih raketa, ali i laserski i TV navođene rakete za uništavanje oklopnih i utvrđenih ciljeva.

Američki "F-16" može da nosi stelt krstareću raketu AGM-158 JASSM čiji je domet preko 370 kilometara, sa bojevom glavom teškom 450 kilograma, a sličnu opremu mogu da nose i "Gripeni".

Kako piše "Jutarnji", svi ponuđeni avioni mogu da se koriste za izvršavanje gotovo svih borbenih zadataka, od čuvanja vazdušnog prostora do dubinskih udara i protivbrodsku borbu.

Sva četiri aviona imaju tehnologiju digitalnog upravljanja, za razliku od ranijih aviona koji imaju hidromehaničke kontrole, poput MIG-29, što im omogućuje prececizniju kontrolu i trenutnu reakciju na komande.

wikipedia.org
F16 bio bio pun pogodak za Hrvatsku

Jednu od najboljih ponuda, prema hrvatskim medijima, poslale su Sjedinjene Američke Države, koje su ponudile F-16 "Block 70/72", lovca četvrte generacije, koji ima veliki broj elemenata lovaca pete generacije. Uz moderan radar koji može da se koristi na moru, zemlji i u vazduhu na daljini većoj od 300 kilometara.

Ovaj avion navodno daleko prevazilazi sposobnosti MIG-29 aviona, jer se "F-16" poredi sa ruskim Su-35S, koji je jedan od najboljih lovaca presretača na svetu. Ukoliko se odluči za američku ponudu, Hrvatska bi tako postala prva korisnica "Blokova", što bi značilo dominaciju vazduhom u narednih 40 godina.

Međutim, ovaj avion je i vrlo skup. Bahrein će recimo za slične F-16V platiti 147 miliona dolara, međutim hrvatski list piše da cene nisu iste za sve, i navodi primer Poljske koja slične aviona nabavlja po ceni od 70 miliona dolara.

Grčka, Švedska, Izrael daju niže cene

Jeftinija ponuda stigla je iz Grčke, koja nudi svoje polovne F-16 "Block 30", koji su stari 30 godina. Hrvatski mediji ističu da su ostvarili vrlo malo letova jer Grčka daleko više koristi svoje avione marke "Miraž", ali ih ipak porede sa ruskim MIG-35, a uz njih računaju na 10 do 15 godina vazdušne dominacije.

Iskorišćene, ali tehnički naprednije avione "Barak", Hrvatskoj je ponudio Izrael, koji su dosta teži i mogu da ponesu najviše oružja, a plus u hrvatskim medijima ovom modelu je što je Izrael "u stanju stalnog rata, pa mora da su im i avioni dobri".

Iz Švedske je stigla ponuda za "Gripene" koje proizvodi "Saab". Avion je nešto bolji od grčkih F-16 "Block 30", a prednost su mu i niski troškovi, kao i to što ga porede sa ruskim MIG-35.

Iako Hrvatska još nije kupila ni jedan od ponuđenih aviona, u Hrvatskoj javnosti se već spekuliše o opcijama. Avioni bi mogli da se plaćaju na duži period što bi, nadaju se, učinilo troškove "neznatnim". Uz to računaju i na fiksne rate dok ističu da hrvatski BDP raste, pa se nadaju da bi mogli da se odluče baš za "najbolje i najmoćnije" jer, kako pišu, "Hrvatska nije dovoljno bogata da bi kupovala jeftino".

2024 © - Vesti online