Ponedeljak 16.10.2017.
11:59
Blic

Zašto je Amerika ljuta na Srbiju?

Kako navodi taj list, američka administracija ima zamerke na određene poteze Ministarstva odbrane Srbije, a prva se odnosi na deminere Vojske Srbije koji će biti na terenu sledeće godine.

Naime, kako dalje navodi "Blic" SAD su poslednjih meseci izdvojile značajna finansijska sredstva za školovanje i obuku srpskih deminera čija će prva akcija na terenu biti, ni manje ni više nego u Siriji i to na ruskoj strani. 

Izvor lista navodi da SAD sada razmatraju da li uopšte da nastave s programom slanja pripadnika Vosjke Srbije u Ameriku na obučavanje. 

Drugi kamen spoticanja po Americi je to kako Srbija poima vojnu neutralnost.

- Podozrenje Amerikanaca izazvali su i vojni manevri u kojima Srbija učestvuje sa Rusima, a brine ih i nabavka oružja iz Rusije - kaže izvor “Blica”. 

S druge strane, i Rusi imaju šta da prigovore, s obzirom na to da je Srbija potpisala sporazum o saradnji s NATO-om koji predviđa diplomatski imunitet za vojnike Alijanse, slobodu kretanja po našoj zemlji, što nema osoblje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, navodi "Blic". 

List još podseća da je do javnog sukoba mišljenja američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota i ministra Aleksandra Vulina došlo nakon što je srpski ministar u Nišu javno stao uz generala Lazarevića koji je pred Haškim tribunalom osuđen za zločine tokom rata na Kosovu 1999.

2024 © - Vesti online