Utorak 17.10.2017.
00:30
republika.rs, Vestionline

Promenite ove loše navike i bićete zdravi "kao dren"

pixabay
Odreknite se navika, zarad sreće i zdravlja

Zato, iako možda deluje teško, pokušajte da izbacite iz svakodnevice ove aktivnosti, bez kojih ćete poboljšati kvalitet svog života.

Prekrštanje nogu

Navika kao što je prekrštanje nogu, a koja je veoma uobičajena, te koju po automatizmu radimo kad god sednemo, jedna je od prvih koju treba izbegavati. Nekoliko studija u SAD pokazalo je da ova navika dovodi do hipertenzije, proširenih vena, pa čak i oštećenja nerava.

Hranjenje golubova

Jedna od omiljenih aktivnosti roditelja s decom kad se nađu u prirodi jeste hranjenje golubova. Nažalost, iako je zabavna, ova navika može da bude opasna. Šansa da ptice u gradovima imaju neku zaraznu bolest iznosi više od 50 odsto. Golubovi mogu da prenesu bolesti kao što su salmonela, tuberkuloza, toksoplazmoza...

Nošenje nekvalitetnih naočara za sunce

Da bi uštedeli i profitirali, mnogi proizvođači koriste jeftinu plastiku, koja ne štiti vaše oči od UV zračenja, što, ukoliko je sunce previše jako, može da dovede do opekotina mrežnjače. Senčenje čini da vaše zenice zapravo upijaju duplu dozu ultravioletnih zraka, što je štetnije od nenošenja naočara uopšte. Izloženost UV zračenju može da dovede do katarakte i oštećenja oka.

Pijenje puno vode

Iako je opšte poznato da je telu neophodno da unese dovoljnu količinu vode u organizam, previše tečnosti nije dobro po vas. Istraživači navode da je unos tečnosti u organizam individualan. Tako, ukoliko se više krećete, pijte više vode, ukoliko imate kardiovaskularne probleme, ne preterujte sa unosom tečnosti. Najbolji način da odredite pravu meru jeste da slušate svoj organizam: ukoliko osetite žeđ, pijte vodu. Takođe, ne silite sebe ukoliko niste žedni.

Lečenje toplom flašom

Nanošenje nečeg toplog ili hladnog na bolna mesta jedan je od omiljenih načina da se oslobodimo bola. Međutim, vrela flaša na stomaku može da dovede do krvarenja i akutnog zapaljenja abdomena, zbog čega bi trebalo da izbegavate ovakav način lečenja.

Jedenje za radnim stolom

Sto za kojim radite nije prilagođen ručanju, zbog čega biste obavezno morali da izbacite ovu lošu naviku iz svakodnevice. Radna površina na vašem poslu puna je bakterija koje nisu nikako dobre za vaš digestivni trakt. Ako ni ovo nije dovoljan razlog da se okanete ove navike, ne zaboravite da miris vaše hrane sigurno ne prija kolegama, te da vaš stomak ne može da svari hranu jer mozak nije koncentrisan na konzumaciju.

Nošenje otvorenih sandala na ulici

Iako deluje bezazleno, otvorena obuća nije uvek najbolje rešenje. Postoje dobre šanse da ćete poseći stopalo, a bilo koja ranica može da dovede do infekcije. Takođe, infekcija može da se proširi na celo telo.

Spavanje na strani ili na stomaku

Navika većine je da spavaju u položaju u kojem najlakše zaspe. Ipak, ako je to poza na boku ili stomaku, ova navika može da dovede do određenih zdravstvenih problema. Kada spavate na boku, u takozvanom fetus položaju, onemogućavate dijafragmi da se slobodno pomera, što može da dovede do problema s plućima i bola u leđima. Spavanje na stomaku je čak i opasnije jer ovaj položaj pritiska sve organe, što dugoročno dovodi do nervnih oštećenja i problema sa srcem.

2024 © - Vesti online