Nedelja 15.10.2017.
19:11
D. Dekić - Vesti

Srbiju vode lažni doktori

A. Čukić
Ministar policije na Megatrendu za dve godine od mastera stigao do titule doktora

Primera radi, u Nemačkoj se političarima prepisivačima u kratkom roku oduzima doktorska titula, a pod pritiskom javnosti ostaju i bez državne funkcije. Srpski "doktori" se, međutim, bez ikakvog blama šepure titulom, a provera njihovih radova traje dugo ili im svakakve komisije sastavljene od sumnjivih akademaca aminuju da nisu plagijatori.

Lista srpskih političara sa akademskim zvanjem stečenim na privatnim fakultetima je poduža, a pod lupom javnosti su se našle i diplome najviših funkcionera poput doktorata ministra policije Nebojše Stefanovića, guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, koja je tu titulu stekla na privatnom novosadskom fakultetu Edukons, gde je master postao sada bivši šef države Tomislav Nikolić, na pragu svojih šezdesetih.

Dijaspora optužuje

Najinteresantniji među slučajevima plagiranih doktorata je ujedno i prvi otkriveni. Ministra policije Nebojšu Stefanovića, koji je briljirao na privatnom Megatrendu, gde je 2011. postao master, a svega dve godine kasnije i doktor nauka, grupa univerzitetskih profesora iz dijaspore optužila je za plagijat. Prašinu koja se podigla čistio je Stefanovićev fakultet angažovanjem "nezavisne" komisije koja je aminovala ministru da nije prepisivao. Njegov kolega Igor Bečić, predsednik parlamentarnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, bio je optužen za falsifikovanje diplome Više poslovne škole u Novom Sadu, odnosno Ekonomskog fakulteta u Subotici. Taj slučaj, tvrde tabloidi, zataškan je uništenjem sudskih spisa.

Među njima je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, čija se doktorska titula, stečena, navodno, prepisivanjem na Fakultetu organizacionih nauka, proverava još od 2014. godine! U Nemačkoj plagijat ukida zvanje, a potvrda je Karl-Teodor cu Gutenberg, bivši nemački ministar odbrane, kojem je oduzeta titula i pod pritiskom javnosti je podneo ostavku. Isto je učinila i Anet Šavan, bivša ministarka obrazovanja, nakon što je dokazano da je plagirala doktorat.

Bez funkcije i titule ostali su i neki članovi Evropskog parlamenta, Bundestaga i pokrajinskog parlamenta Baden-Virtemberga. Kopiju doktorskog rada Tabakovićeve dve godine su tražili novinari CINS i dobili tek pošto je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić novčano kaznio taj fakultet. Ipak, kod nje plagiranje nije dokazano. Na Fabusu, pri pomenutom Edukonsu, diplomirali su mnogi, poput bivšeg direktora Kolubare, sada Elektroprivrede Milorada Grčića, za koga su se mediji pitali kako se od vođenja pečenjare Fantazija u Obrenovcu vinuo do vođenja jednog od najvažnijih preduzeća.

Neke političare je pratio i svojevrsni blam. Tomislav Nikolić u jednoj TV emisiji nije mogao da se seti imena fakulteta na kojem je sticao akademsko zvanje, dok je dr Aleksandar Šapić, predsednik Opštine Novi Beograd, ponosno naveo da je "dr" postao na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment Univerziteta Union. Adresu tog fakulteta novinari su našli na livadi pored Mladenovca.

Srbiju je, kako su "Vesti" pisale, prethodnih godina zahvatila epidemija doktorata. Kulminiralo je krajem septembra 2016. godine kada je u samo jednoj sedmici odbranjeno 187 disertacija, a tokom čitave godine ukupno 2.012. Akademik Dušan Teodorović je za "Vesti" ukazivao da se godišnje upiše 4.000 doktoranada i ako se takva eksplozija zvanja nastavi, za deceniju će ih biti 40.000. Ili kako je svojevremeno primetio u izjavi za "Vesti" Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije, "ako se ovako nastavi, prodavaće se diplome kao burek".

2024 © - Vesti online