Subota 14.10.2017.
22:23
Vestionline, b92.net

SFRJ kupila za 300.000$, a sad vredi 50 miliona

pixabay.com
Centar Njujorka krije zgradu u vlasništvu zemalja SFRJ koja vredi 50 miliona

Na sastanku je dogovorena i minimalna cena objekata. Za prodaju tih atraktivnih nekretnina na međunarodnom tenderu rukovođenje je dobila američka agencija "Daglas-Eliman" i njen stručnjak Tristan Harper.

Zgradu na Petoj aveniji u Njujorku SFRJ je kupila još 1946. godine za tadašnjih 300.000 dolara za svoju misiju pri UN. Ona se prodaje za 50 miliona dolara, a po ranijim Harperovim izjavama, bilo je šest zainteresovanih kupaca. Zemlje-sukcesori bivše SFRJ dogovorile su se da je neće prodati ispod 40 miliona dolara, a da početna prodajna cena bude deset miliona dolara veća. Na kraju, tek kada se prikupe ponude, zemlje-sukcesiori će, svaka pojedinačno, doneti konačnu odluku o prodaji, odnosno da li im ugovorena cena odgovara ili ne. 

Zgrada je podignuta 1905. godine po projektu poznate njujorške ahritektonske firme "Voren i Vetmor". Prvi vlasnik bio je Robert Bikman Livingston, koji je postao guverner države Rod Ajlend. On je tu kuću izgradio za sebe i svoju porodicu, pa se ona i sada zove Bikmanova kuća. Po Harperovim rečima, zgrada ima oko 2.000 kvadratnih metara na devet nivoa, od čega pet glavnih stambenih, a ostalo su terase i pomoćne etaže. 

Zbog svoje izuzetne arhitekture, zgrada je od 1969. godine pod zaštitom države i Grada Njujorka. U njoj i danas ima sačuvanih umetničkih radova, stilskog nameštaja, zlatni svetlarnik i niz drugih detalja i opreme koji su sastavni deo enterijera i kupac koji je spreman da plati traženu cenu, dobija i sve to. Prvih šest zainteresovanih kandidata javilo se brzo nakon objave prodaje pa su stručnjaci već polovinom godine zaključili da će prodajna cena ozbiljno premašiti početnu, što nije čudo s obzirom na istorijski značaj i enterijer te vile i sve ono što ulazi u kupoprodajunu cenu. 

Osim te građevine, rezidencija bivših jugoslovenskih ambasadora pri svetskoj organizaciji, nedaleko na Park aveniji, prodaje se za 18 miliona dolara. Reč je o dupleksu-pentahusu od 450 kvadratnih metara, sa četiri velike terase, u kojem već više od 25 godina niko ne stanuje, dok Srbija plaća troškove održavanja. 

- Svaki potencijalni vlasnik tog zdanja i obližnje rezidencije neće dobiti samo prekrasni dom na Petoj aveniji s veličanstvenim pogledom na Centralni park i luksuzan stan na Park aveniji, već u neku ruku i deo istorije Njujorka - ustvrdio je Harper. 

U prvoj polovini juna raspisan je tender za izbor lica zainteresovanih za kupovinu Titove njujorške recizedencije - pentahusa i stiglo je deset ponuda. O izboru evenutalnog kupca uskoro će biti obaveštene sve države bivše SFRJ, pa se može očekivati da o kupcu i iznosu koji je platio za to nekadašnje jugoslovensko zdanje bude obaveštena i javnost. 

U kojoj fazi je prodaja kuća na Petoj aveniji i da li je, osim već najavljenih šest potencijalnih kupaca, stigla još neka ponuda, nema mnogo informacija. Agent za nekretnine Harper nije želeo da otkrije identitet zainteresovanih kupaca, ali je naveo da su "svi ekstremno dobro situirani pojedinci različitog porekla". Zbog skrivanja njihovog identiteta, u javnosti se pojavila informacija da su u pitanju neki čuveni holivudski glumci, ali to nikada nije potvrđeno.

2024 © - Vesti online