Subota 14.10.2017.
20:30
blic.rs

"Grande Ivica": Kome je sve (i sa kim) Dačić pevao?

Tanjug
I pevanje je jedan vid diplomatije: Ivica Dačić

Zamerili su mu što je pevao Erdoganu, pa još na turskom, a onda mu je na sve to i muftija dao bakšiš...  I zaista, veoma često Dačić je na međunarodnim događajima znao da sebe stavi u prvi plan. Tako je bilo i pre nekoliko nedelja kada je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prišao starom znancu Donaldu Trampu i pokazao mu zajedničku fotografiju iz nekog ranijeg perioda.

- Nema tu šta, Vučić mi ponekad kaže da otpevam nešto, radi atmosphere  - kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za "Blic", i samouvereno tvrdi "I to ima efekta".

- Palestinski predsednik Mahmud Abas mi je rekao da će pamtiti dve večeri: kad je ženio sina i večeru sa mnom. Grčki predsednik je bio oduševljen jer sam mu otpevao "Mi mu timonis" na grčkom. Sergej Šojgu i Sergej Lavrov su pevali zajedno sa mnom. Angela Merkel, Fransoa Oland, Emanuel Makron, Ketrin Ešton, Federika Mogerini su bili oduševljeni. Oland je rekao da sam najbolji ministar na svetu. Estonki sam pevao "Oprosti mi Katrin", a kad sam došao sledeći put u Brisel, čekao me je poklon. Italijaski ministar Alfano mi se uvek obraća "grande Ivica" - nabraja Dačić reakcije stranih diplomata.

Objašnjava i da je srdačnost naše najjače oružje.

- Mi smo mala zemlja, nemamo novac, nismo veliki i jaki, nemamo atomsku bombu, ali imamo šarm i gostoprimstvo, to je naše oružje. Posvećenost gostu, to je suština, a ne moja želja da pevam. I nije to lako. Probali su to i drugi, ali ne uspeva svima - šeretski kaže ministar i naglašava da je za zemlju ipak najvažnije da gost bude zadovoljan.

Ova Dačićeva samoverenost u spopstveno pevanje i stil nije od juče. Uoči jedne od najavljenih rekonstrukcija Vlade, u jednom nezvaničnom razgovoru na pitanje da li očekuje da ga Vučić smeni ili eventualno mu poveri neki drugi resor, Dačić nam je rekao da "od toga nema ništa". Zbunila nas je ta njegova samouverenost, ali je usledilo objašnjenje.

- Ko će bolje od mene da radi ovaj posao? Kad treba neko da igra kolo sa gostima iz Afrike, tu sam. Kad neko treba da zapeva, da omekša ili odobrovolji sagovornika, na mene može da računa. Vučić je drugačiji, strog, uštogljen. Ovako smo mi idealna kombinacija i toga je i on svestan - ispričao je Dačić svojevremeno.

A da li je zaista ministar spoljnih poslova napravio skandal i da li je imidž ili još gore dostojanstvo nacije doveo u pitanje?

Kada razgovarate s ljudima iz diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u svetu kojima je on šef, većina ga hvali. Pohvalno se o Dačiću izražavaju i stranci. Kažu da pažnju privlači gde god se pojavi. Ni jezik, odnosno to što tečno ne govori engleski ne smeta mu da se odlično sporazume sa većinon sagovornika...

Kažu stručnjaci da bi neobavezno i neformalno ponašanje moglo da bude od koristi, ali samo ako se ne praktikuje prečesto. Ukoliko nema mere, može se shvatiti kao neprofesionalni pristup i nepoštovanje. Po snimcima koji su se pojavljivali u javnosti, moglo bi se zaključiti ili da su gosti učtivi, pa ne pokazuju šta zaista misle ili da uživaju. A iz Dačićeve izjave smo zaključili da je pevanja bilo više nego što je javnost mogla da vidi.

Mera je majka

Akademik i diplomata Ninoslav Stojadinović kaže za "Blic" da tema pevanja u diplomatiji nije obrađena u literaturi.

- Pevanje se u knjigama ne pominje. Uglavnom se radi o zvaničnim susretima, a ne obrađuje se socijalni deo. Mogu da kažem da je neuobičajeno, osveženje za diplomatiju. U Sarajevu sam imao priliku da vidim njegov nastup i bilo je, moram da priznam, vrlo simpatično. Pevalo je još nekoliko ministara. U stvari, pokušavalo je da peva - navodi Stojadinović.

Ipak, posle početne šale, on upozorava da je oprez važan u diplomatiji.

- Mera je majka. A treba i repertoar prilagoditi, jer se može dogoditi da promašite temu i otpevate nešto što gosta vređa - ističe diplomata.

2024 © - Vesti online