Subota 14.10.2017.
17:31
Vestionline, Tanjug

100 dana Vlade: Šta je poručila premijerka Srbije

Tanjug
Premijerka zadovoljna: Ana Brnabić

Povećanje plata i penzija

Brnabić je u obraćanju novinarima rekla da se penzije od 1. januara povećavaju za pet dosto, a da će za 10 odsto biti povećane plate prosvetnim, zdravstvenim i socijalnim radnicima, vojsci, policiji, bezbednosnim službama, kao i zaposlenima u sudovima, tužilaštvima, zavodima za izvrsenje krivičnih sankcija, u ustanovama kulture i poreskoj upravi.

Zaposlenima u administraciji, stručnim služama ministarstva, u Skupštini, sledi povećanje od pet odsto, dodala je ona.

Najavila je da slede dalji reformski koraci u sistemu plata u javnom sektoru, kako bi se oobezbedilo odgovarajuće raspolaganje sedstvima, jer je važno da počnemo da nagrađujemo najbolje.

Iznoseći podatke u pojedinim segmentima Brnabić je navela da je u 100 dana zaključeno sedam novih ugovora sa investitorima, ukupne vrednosti oko 78 miliona evra, čime će biti obezbeđeno 2.778 novih radnih mesta.

- U ovom trenutku pregovaramo sa još 45 kredibilnih investitora da investiraju u Srbiju. Ukupna vrednost potencijalnog ulaganja po osnovu ovih projekata iznosi 2,47 milijarde evra i predstavlja potencijal za otvaranje novih 23.600 radnih mesta - rekla je Brnabić u Kruševcu.

Premijerka je podsetila da je minimalna cena rada povećana za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, sa 130 na 143 dinara i dodala da je to značajno za 350.000 zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu.

- Srbija je napredovala za 12 mesta na globalnoj listi konkurentnosti koju objavljuje Svetski ekonomski forum. Naša zemlja danas zauzima 78. mesto od 137 zemalja, što je najbolja pozicija u poslednjih 10 godina.

Spoljnotrgovinska razmena

Prema njenim rečima, u prvih osam meseci ove godine, Srbija je ostvarila rast spoljnotrgovinske razmene od 13,2 odsto, pri čemu je izvoz porastao za 13,4 odsto, broj novozaposlenih u istom periodu je porastao za 5,5 odsto.

Takođe, direktne strane investicije su u prvih sedam meseci ove godine porasle u odnosu na prethodnu za 12,9 odsto.

Industrijska proizvodnja u Srbiji beleži rast od tri odsto u prvih osam meseci 2017. i pored izuzetno nepovoljnih klimatskih prilika koje su vladale ove godine, pri čemu su oblasti koje su imale najveći doprinos rastućem trendu: proizvodnja guma i plastike, metalnih proizvoda i hemikalija.

Brnabić je kao izuzetno važnu stvar istakla da je EK izuzela Srbiju od antidamping mera na uvoz čelika.

- To znači da ćemo čelik u EU izvoziti bez antidamping carina, čime će Železara Smederevo imati bolju konkurentnu poziciju od drugih proizvođača. To je signal za druge kineske investitore i evropske partnere da je Srbija kredibilan i pouzdan partner.

Istakla je i projekte navodnjavanja vrednih oko 15 miliona evra što će doneti novih 50.000 hektara pod sistemima za navodnjavanje.

Nastavljeno je, ukazala je premijerka, sa izgradnjom i ugovaranjem strateških saobraćajnica: na Koridoru 10 je završeno i pušteno u saobraćaj 30,5 km puta na istočnom kraku ka Bugarskoj, od čega oko 29 km autoputa u punom profilu.

- Takođe, započeli smo sa radovima na brzoj pruzi Beograd - Budimpešta, deonica Stara Pazova - Novi Sad, gde je izdata građevinska dozvola, a glavni radovi se izvode na izlaznom portalu tunela Čortanovci. U samom smo finišu usaglašavanja Komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju 31 km autoputa od Požege do Preljine, pravac Beograd - Južni Jadran - dodala je.

U cilju povećanja broja turista iz inostranstva, a posebno sa udaljenih tržišta, ukinute su vize za građane Indije i uvedena je avionska linija Peking - Beograd.

Modernizacija vojske

Naglasila je i da su prvi put nakon 1987. godine nabavljeni avioni za potrebe RV i PVO Vojske Srbije i da je u cilju opremanja i modernizacije VS zaključen ugovor za nabavku šest aviona tipa MiG-29.

Vlada je Skupštini Srbije uputila na usvajanje Zakon o elektronskom poslovanju, a završen je i rad na Nacrtu zakona o elektronskoj upravi, kao i javna rasprava, kaže premijerka koja navodi da je završen pilot projekat prekvalifikacija u IT sektoru za 100 polaznika i da su  započete pripreme za drugi krug odnosno prekvalifikacije za još 900 polaznika. 

Na Elektronskom fakultetu u Nišu otvoren je Centar za inovativno preduzetništvo mladih i time završena prva faza formiranja Naučno-tehnološkog parka a otvoren je Centar digitalne poljoprivrede na Institutu Biosens u Novom Sadu. 

Puštena je u rad i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike, kazala je premijerka.

Ulaganje u umetnost i obrazovanje

Ona je podvukla i da su završeni radovi na Muzeju savremene umetnosti te će  posle 10 godina rekonstrukcije, biti otvoren za posetioce 20. oktobra.

Potpisan je sporazum za podršku EU obrazovanju u iznosu od 27,4 miliona evra, koji obuhvata poboljšanje kvaliteta nastave i učenja, rekla je Brnabić koja je navela i da će kroz pilot-projekat E-prosveta, oko 200 škola širom Srbije je od 1. septembra počelo da koristi elektronski dnevnik. 

Ona je govorila i o zdravstvu i navela da su u okviru projekata obnove objekata javne namene potpisani ugovori za nabavku aparata za magnetnu rezonancu za dečju kliniku "Tiršova" i ugovor za sprovođenje prve faze radova na zgradi te klinike.

Vlada je odobrila 1.239 mesta za zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama, a  odobreno je i 870 specijalizacija i užih specijalizacija.

Definisaćemo nove kapitalne projekte i prioritete i planiramo budžet i resurse, poručila premijerka na kraju obraćanja.

- Zahvaljujem celom mom timu - Srbija napreduje - mnogo je urađeno za ovih 100 dana, dug je put pred nama i krećemo se hrabrim koracima, odlučno i sa jasnom vizijom kuda idemo - rekla je Brnabić.

- Hvala građanima Srbije - živela Srbija - poručila je Brnabić.

Premijerka je prethodno prisustvovala preuzimanju "14. oktobra" od strane "Čehoslovak grupe" u čijem sastavu posluju Tatra i AVIA.

2024 © - Vesti online