Petak 13.10.2017.
18:31
Vestionline, Tanjug

Čadež: 100 dana "dobre prakse" u saradnji sa privredom!

Tanjug
Marko Čadež "navija" za bolju budućnost, zadovoljan radom Vlade

- Kad pogledamo šta se desilo samo u prethodnih 100 dana i izmerimo konkretne rezultate, vidimo da je dosta urađeno na podršci privrednicima i rešavanju njihovih problema i da vlada ima sluha za ono što im je potrebno u svakodnevnom poslovanju - dodao je Čadež.

Kao primere je, između ostalog, naveo rešenje štrajka u Fijatu, izmenu pravilnika o potrebnoj dokumentaciji čime je odblokiran postupak izdavanja uvoznih dozvola za neopasni otpad i omogućeno da se pokrenu fabrike i postrojenja koje su zaista mogle da budu ugrožene, donošenje uredbe koja je paušalcima obezbedila da znaju kolike su im obaveze ...

Čadež je posebno ukazao na značaj i angažovanje vlade i premijerke na digitalizaciji javne uprave, i kaqo primer naveo to što Republički zavod za zdravstvo preuzima od Poreske uprave podatke o uplaćenim doprinosima, pa poslodavci više neće morati da čekaju u redovima i overavaju zdravstvene knjižice zaposlenih.

- To je ogromna ušteda za kompanije - ocenio je predsednik PKS i precizirao da je izračunato da se na tome do sada gubilo oko 500.000 hiljada radnih sati i da je procenjena ušteda 1, 5 miliona evra.

Naveo je i da je vlada Srbije paralamentu dostavila više od 30 zakonskih predloga od kojih se oko 20 direktno ili indirektno tiču privrede. Oni su, u skladu sa Zakonom o komorama, prvo upućeni na mišljenje privrednicima, a deo njihovih sugestija je usvojen.

Kao primer Čadež je naveo Zakon o privrednim društvima, na kojem se, kaže, partnerski radilo sa vladom.

- Vlada je i pre javne rasprave, kroz Radnu grupu, usvojila više od 60 odsto naših komentara - komentara privrednika - ukazao je predsednik PKS.

Za PKS i njene članice posebno je važno što je pre nekoliko dana vlada utvrdila Predlog zakona o dualnom obrazovanju koji je prosleđen skupštini.

- Smatram da je to jedan od istorijskih koraka u reorganizaciji i novoj postavci sistema obrazovanja u Srbiji, kako bi uskladio sa potrebama privrede. Ovo je nešto za šta su se PKS i privreda zalagali protekle dve godine - naglasio je.

On je rekao da ima još niz primera gde se vidi na koji način Vlada Srbije sarađuje sa privredom, na koji način sluša privredu i na koji način partnerski radi na određenim zakonskim regulativima i okvirima.

- U prvih sto dana nastavljen je trend da Vlada zaista želi da čuje šta privreda misli i koji su problemi sa kojima se suočava. Naravno postoji još mnogo stvari koje bi trebalo da uradimo kako bi i dalje poboljšali poslovni ambijent i regulativu za poslovanje uskladili sa onim što je privredi potrebno. Za to ćemo se i dalje zalagati i na tome zajedno raditi - kazao je Čadež.

Naravno da se, kako kaže, u sto dana ne može sve rešiti, ali je važno što se vidi pozitivan pristup privredi i njenim potrebama.

2024 © - Vesti online