Subota 14.10.2017.
00:44
Vesti

Najburnija izborna kampanja ikada: Usijana bitka za glasove

EPA/Christian Bruna
Nikad neizvesnije: Ključno glasanje za parlament

Austrijanci ovih dana mogu samo da se nasmeju kada se pomene "neuzbudljiv" i, kako su mnogi ocenili, "takozvani TV-duel" između Angele Merkel i Martina Šulca pred izbore za Bundestag.

Kao i u Nemačkoj do pred ove izbore, tako je i u Austriji na vlasti velika koalicija - s tom razlikom što vladu predvode tamošnje socijaldemokrate. Ali tokom izborne kampanje, između socijaldemokratskog kancelara Kristijana Kerna i vicekancelara i ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca, lidera Austrijske narodne stranka, dogodio se ne samo pravi duel, već je bilo i varničenja pa i istinske medijske bitke. Ova izborna kampanja u Austriji važi za najprljaviju od Drugog svetskog rata.

- Sukob je dostigao tolike dimenzije, da to više nije prihvatljivo za publiku - izjavio je Kern za austrijski javni servis ORF - iako je i sam tome dao znatan doprinos.

Atmosfera je u svakom slučaju usijana, prenosi Dojče vele. Kao i u drugim evropskim zemljama, talas izbeglica i migranata uznemirio je i Austriju i podstakao mržnju prema strancima. Na predsedničkim izborima prošle godine uspeo je da pobedi kandidat Zelenih Aleksander van der Belen, ali sa veoma malom razlikom u odnosu na kandidata desničarske Slobodarske partije Austrije Norberta Hofera.

Međutim, kada su izbori zbog nepravilnosti morali da se u decembru ponove, Van der Belen je pobedio s nešto manje od 60 odsto osvojenih glasova. Zemlja se potom, kako se činilo, malo primirila - velikim delom i zbog toga što je socijaldemokrata Kristijan Kern solidno vodio zemlju.

Kao jedan od favorita za kancelara slovi i Sebastijan Kurc. Ima samo 30 godina i želi da svojoj zemlji obezbedi više moći na svetskoj političkoj sceni. I upozorava da ne želi nikakvo "mešanje" u politiku od strane Turske.

Kurc prognozer

Za razliku od agresivnog TV-duela dva partnera u vladajućoj koaliciji, razgovor između šefa Sebastijana Kurca i šefa Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijana Štrahea protekao je harmonično. Kurc je čak predvideo pobednika, rekavši: "FPO će postići odličan rezultat." Sve to ukazuje da bi zaista moglo da dođe do koalicije OVP-FPO.

Pametan, svež i mlad političar je od pomalo prašnjave stranke sa starijom ekipom skrojio pokret po svojoj meri, kojem su se priključili političari iz mnogih drugih stranaka. Sa antiuseljeničkom politikom on tačno pogađa raspoloženje većine. A i dobro se uklapa sa stavovima još radikalnije Slobodarske partije.

Kurc ne odbacuje koaliciju s tom strankom koja, kako pokazuju prognoze, po broju glasova stoji rame uz rame sa socijaldemokratama. Kao treća strana, ona najviše profitira od partijskih borbi, koje vode članice velike koalicije - dosadašnji partneri u vladi. Slobodarci su već promenili retoriku prema EU i predstavljaju se kao podesni da uđu u novu vladajuću koaliciju, verovatno s narodnjacima. Njen lider Hajnc-Kristijan Štrahe deluje umereno i državnički.

Duel mržnje

Kakvo je raspoloženje u bečkoj koaliciji najbolje se moglo videti u televizijskom duelu između Kristijana Kerna i 20 godina mlađeg Sebastijana Kurca. Austrijski tabloidi ocenili su da je to bio "duel mržnje". Kern je Kurcu, između ostalog, rekao: "Prestanite da glumite žrtveno jagnje", dok je Kurc kancelaru odvratio da pazi na ton kojim mu se obraća, dodavši: "Vi jednostavno ne prestajete da me blatite!"



 

2024 © - Vesti online