Petak 13.10.2017.
09:09
Danas

Prazna obećanja: Srbija nije izvezla ni kilogram mesa u Kinu

Tanjug
Ništa od pompeznih najava izvoza mesa u Kinu (Foto: Arhiva)

Smanjio se stočni fond Srbije

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu održanom u maju, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović objavio je da je Industrija mesa Đurđević prva koja je dobila dozvolu da izvozi jagnjetinu u Kinu i kako bi "do kraja juna" još osam klanica trebalo da dobije istu tu dozvolu.

Direktor IM Đurđević je tada Danasu potvrdio tu vest i rekao kako planiraju da u "u naredna dva meseca" pošalju prvih 3.000 jagnjadi za Kinu. Međutim, prema podacima PKS, nije zabeležen nikakav izvoz mesa u ovu dalekoistočnu zemlju.

"Nije bilo izvoza jagnjećeg i ovčijeg mesa u Kinu za prvih sedam meseci. Što se tiče drugih vrsta mesa takođe nije bilo izvoza u Kinu", ističe se u odgovoru Udruženja za stočarsku proizvodnju Udruženja za stočarsku proizvodnju i preradu stočarskih proizvoda PKS.

Prema planovima IM Đurđević, o kojima je direktor ove klanice iz Pećinaca Đorđe Kuzminac pričao, probni izvoz trebalo je da bude realizovan najkasnije do kraja jula. Međutim, to se nije desilo, a kada će, ne zna se.

Nedimović je proletos takođe najavio da bi do kraja godine trebalo da stignu i dozvole za izvoz suvih šljiva, mleka, ostalih vrsta mesa.

- Što se tiče goveđeg mesa, neophodno je da se završi još samo nekoliko detalja i vrlo brzo ćemo moći u Kinu, takođe u neograničenim količinama, da izvozimo i govedinu - rekao je on. 

Od "neograničenog" izvoza za sada, očigledno nema još ništa.

U Srbiji je krajem decembra prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bilo 1,66 miliona ovaca, što je za 6,9 odsto manje nego u prethodnom periodu. Krajem 2016. u Srbiji je bilo i tri miliona svinja i nešto malo manje od 900.000 goveda. Ceo stočni fond u 2016. manji je nego ranijih godina.

U odnosu na desetogodišnji prosek (mereno od 2006. do 2015) ukupan broj goveda trenutno manji je za 8,9 odsto, svinja je za 12,6 odsto manje, koza za 19, 1 odsto, dok je ovaca u proseku više za 4,1 odsto.

2024 © - Vesti online