Četvrtak 12.10.2017.
20:42
Vestionline

Za razliku od Evrope, Srbija beleži rast stranih investicija

KPMG
Investicije u nekretnine varirale su značajno u evropskim zemljama

Strani investitori, posebno južnoafrički, izraelski i austrijski preovladali su na tržištu izgradnje i investiranja u nekretnine u Srbiji. Jedna od najvećih transakcija u prvih šest meseci 2017. godine je kupovina šoping centra Belgrade Plaza od strane izraelske kompanije BIG Shoping centres, koja je najavila i izgradnju tržnog centra u Beogradu, na Vidikovcu.

U prvom polugodištu 2017. godine, bilo je značajnih ulaganja u izgradnju nekretnina od strane austrijske kompanije Immofinanz, češke kompanije RC Reinvest, dok je izraelska kompanija Aviv Arlon najavila razvoj maloprodajnih centara širom zemlje. Takođe, južnoafrička kompanija NEPI je započela izgradnju Promenada Mall-a u Novom Sadu.

Istraživanje KPMG je pokazalo da investitori u Srbiji od ulaganja u nekretnine ostvaruju 9,25 odsto prinosa od poslovnog prostora, 7,75 odsto od maloprodaje u centru i 11,25 odsto od ulaganja u industrijske objekte.

U Evropi ukupan obim investicija nastavio je da se smanjuje drugu godinu zaredom dostigavši 116,9 milijardi evra u prvoj polovini 2017. godine što je za 10 odsto manje u odnosu na isti period 2016.

Investitori i dalje najviše preferiraju ulaganje u poslovni prostor (41%) koje je dostiglo 48,7 milijardi evra, u maloprodaju (21%), industrijske nekretnine (11%), hotele (6%). Najveće smanjenje investicija se desilo u industrijskom sektoru (međugodišnji pad od 23%).

Investicije u nekretnine varirale su značajno u evropskim zemljama. Nemačka sa 27 odsto i Velika Britanija sa 24 odsto privukle su više od polovine ukupnih evropskih transakcija u prvih šest meseci ove godine. Špansko tržište našlo se na trećem mestu u Evropi sa rastom od 41 odsto i investicijama od 8,1 milijarde evra.

Centralna i Istočna Evropa (bez Rusije) ostvarila je transakcije u vrednosti 5,6 milijardi evra što je manje od pet odsto od ukupnih investicija u Evropi. Ipak, ovaj region i dalje daje dobar rast za investitore od 10 odsto na međugodišnjem nivou.

Među svim evropskim zemljama najveći rast u prvom polugodištu 2017. godine ostvarila je Češka sa 118 odsto, dok je Rumunija imala takođe značajan rast od 43 odsto.

Iako je smanjeno ulaganje investitora iz Azije u Evropu, ipak je njihov udeo u ukupnim investicijama povećan na 14 odsto. Ključne destinacije su Velika Britanija, Francuska i Centralna i Istočna Evropa.nvestitori sa Bliskog Istoka smanjili su u 2016. godini investicije za 41 odsto u odnosu na 2015. dok većina njihovih investicija je realizovana u Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

.

2024 © - Vesti online