Petak 13.10.2017.
03:00
P. Vitković - Vesti

Pomen srpskim vojnicima na groblju Krasthof: Nisu žalili život za slobodu

P. Vitković
Nisu dočekali povratak u otadžbinu: Konzul Kljajić polaže venac na spomenik srpskim borcima

Na protestantskom groblju Kratshof u mestu Garderen na istoku Holandije, gde su nekada počivali posmrtni ostaci 29 srpskih vojnika, vladika Atanasije je naglasio da nikad ne smemo da zaboravimo žrtvu koju su tada mladi momci dali "za veru pravoslavnu i ime Srbinovo, za krst časni i slobodu zlatnu". Naglasio je posebno da "srpski narod neguje kult živih, jer pravoslavni narod veruje u vaskrsenje", nazvavši tvrdnju da Srbi navodno neguju kult mrtvih izmišljotinom takozvanih Njemčara:

- Svi pravoslavni veruju u vaskrsenje. Bezbožnici su govorili da je srpski narod - narod kulta mrtvih. To su govorili oni za koje je sveti vladika Nikolaj govorio da su Njemčari, a koji su bili vruće glave, a hladna srca. Nisu verovali u vaskrsenje. A srpski narod je narod kulta živih. Srbi su čudan narod i umeju da vaskrsnu iz mrtvih, jer veruju u živoga Boga - kazao je u svojoj besedi penzionisani Vladika Aatanasije.

Moleban u Ševeningenu

U sklopu svoje posete Holandiji, vladika Atanasije je posetio i Srbe koji se nalaze u pritvoru u Ševeningenu, gde je zajedno s protom Vojislavom služio moleban.

P. Vitković
Prota Bilbija i vladika Atanasije su služili pomen

Posle parastosa borcima koji su stradali u Holandiji i, kako reče vladika, "od Kosova od Jadovna, do Jasenovca, do Krfa, na Solunskom frontu i širom svih srpskih zemalja i pokrajina", Bojan Kljajić, konzul Ambasade Srbije u Hagu položio je venac na spomenik našim vojnicima koji su pre ekshumacije i polaganja u grobnicu u tadašnjoj Čehoslovačkoj 1938. godine počivali na ovom groblju. Konzul Kljajić je tom prilikom zahvalio srpskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Holandiji, bez kojih održavanje ovog godišnjeg pomena ne bi bilo moguće.
 

2024 © - Vesti online