Četvrtak 12.10.2017.
20:11
Lj. Ivanović - Vesti

Katalonija popustila

EPA/Mariscal
Suspendovan potpis

- Spreman sam da idem putem nezavisnosti. Prvi oktobar je promenio situaciju, sad smo na istorijskom raskršću. Kao predsednik stavljam pred vas rezultate referenduma i prihvatam mandat da Katalonija bude nezavisna država kao republika - izjavio je Pudždemon pred katalonskim parlamentom.

Ipak, samog proglašenja nije bilo i Pudždemon je sada u nezahvalnoj situaciji jer ne sme da ustukne pred svojim separatistima, a nema nikakvu podršku nikoga u Evropi, čak ne ni većine u Kataloniji da radikalizuje proces. Podsetimo, 90 odsto glasača na referendumu glasalo je za nezavisnost, ali izlaznost je iznosila samo 43 odsto, odnosno 2,3 od 5,3 miliona Katalonaca s pravom glasa.

Istorija na ledu

U katalonskom parlamentu je usvojen, a onda odmah na led stavljen dokument o nezavisnosti. U dokumentu se navodi da se formira "Republika Katalonija kao nezavisna, suverena i pravna država", ali je Pudždemon suspendovao primenu deklaracije pozivajući na dijalog sa centralnim vlastima.

Ova suspenzija deklaracije nezavisnosti zasigurno je razočarala milione katalonskih separatista. Nadalje, pretnja Madrida da će suspendovati katalonsku autonomiju i preuzeti direktnu vlast, pozivajući se na član 155 španskog Ustava koji predviđa takvu mogućnost u slučaju da vlast u autonomnoj regiji "ne ispunjava obaveze koje ima prema Ustavu ili drugim zakonima, ili deluje na način koji se ozbiljno protivi opštem interesu Španije", sada se verovatno neće ostvariti.

Pudždemon je pozvao na otvaranje dijaloga između Barselone i Madrida. - Ako svi deluju odgovorno, možemo razrešiti konflikt na odgovoran i smiren način - naglasio je.
Zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija ocenila je da lider oblasti Katalonije Karles Pudždemon "ne zna gde se nalazi i kuda ide".

- To je bio govor osobe koja ne zna gde se nalazi, kuda ide ili gde hoće da ide - rekla je ona.
Španska vlada je odbacila "prećutno" proglašenje nezavisnosti Katalonije.

- Neprihvatljivo je prećutno proglasiti nezavisnost, a onda je suspendovati na eksplicitan način - rekao je portparol španske vlade.

Ustupak Madrida

Madrid bi eventualno mogao pokazati spremnost na kompromis sa Barselonom obnovom delova katalonskog statuta, regionalne verzije ustava, koje je poništio španski Ustavni sud 2010, o Kataloniji kao naciji, katalonskom kao primarnom službenom jeziku u regiji i većoj finansijskoj autonomiji od središnje vlasti. Ova odluka Ustavnog suda, bila je uz ekonomsku krizu ključni podsticaj za rast katalonskog separatizma. Osim toga, predsednik španske vlade Marijano Rahoj bi hipotetski mogao ići u promenu Ustava kojom bi dozvolio pravno važeći referendum o katalonskoj nezavisnosti, ali za takvu inicijativu bi trebalo da dobije podršku kralja, kao i dvotrećinsku većinu u parlamentu.

2024 © - Vesti online