Četvrtak 12.10.2017.
18:55
Đ. Barović - Vesti

Misterija borskog zlata

printscreen
Dobro organizovana krađa: Topionica u RTB Bor

Srpski mediji su, konačno, iščeprkali podatak da svake godine iz Topionice nestane više stotina kilograma plemenitog metala. Izgleda da to, međutim, nije sve, jer je pre nekoliko meseci u jednom selu kod Bora otkrivena i improvizovana topionica u kojoj je prerađivan "zlatonosni mulj".

Prema saznanjima našeg lista, policija već nekoliko meseci ne izlazi iz RTB Bora uredno prelistavajući sve izveštaje iz proizvodnje kako bi ispitala prvi, ali i drugi slučaj nestanka zlata. Ulje na vatru dodao je i jedan od srpskih tabloida koji iznosi senzacionalne podatke o tome da je na ovaj način država oštećena za milijarde i milijarde dinara.

V. Sekulić

"VESTI" PRVE PISALE:

Serijal o nestanku borskog zlata objavljivan u novembru 2016.

Gde je nestalo borsko zlato:

(1): Tata, kad će ti izrasti ruka?

(2): Sanjam stenu kako mi lomi kičmu

(3): Uništavanje giganta u medijskom mraku

U samom Boru svi su upoznati da zlato nestaje i svi imaju svoju teoriju, ali svako iz svog razloga ne želi da o tome priča javno. Tako i neki od sagovornika "Vesti" tvrde da je poslednja u nizu afera oko RTB Bora, u stvari, maslo dve suprotstavljene struje unutar vladajuće Srpske napredne stranke u ovom gradu, jer je javna tajna da međusobno ne razgovaraju, iako su svi u istoj partiji.

"Drž'te lopova"

Jedan od sagovornika "Vesti", koji je odlično upućen u "borske prilike i neprilike", kaže da je čitava priča u kojoj se aktuelizovala krađa zlata zapravo bacanje "zlatne prašine" zbog drugih mahinacija koje se odvijaju u RTB Bor.
- Činjenica je da Milan Popović, "kralj bakra", i dalje prerađuje rudu po triput nižim cenama od tržišnih. Istovremeno, RTB Bor svake godine pravi gubitak od najmanje 100 miliona evra. Umesto da se država i javnost bave time, daj im senzaciju i eto ti prilike da nastaviš da nesmetano radiš kao i do sada - tvrdi ovaj izvor koji je iz straha po bezbednost porodice odbio da ovo kaže pod imenom i prezimenom.

Narodni poslanik Branislav Mihajlović, nekadašnji direktor Rudnika RTB Bor, jedan je od retkih koji nema dlake na jeziku. Na pitanje o krađi zlata on odgovara da je to "sasvim pogrešan termin za ono što se već decenijama događa u ovom gradu".

- Prema informacijama koje su mi dostupne, a imam izuzetno dobre "insajdere", priču vezanu za "anodni mulj" uveliko rade istražni organi. Pre nekoliko meseci je otkrivena ilegalna topionica i to je maltene javna tajna da se tako dobijeno zlato izvozi. Međutim, taj mulj nije kraden, već je iznošen na strahovito organizovan način. Ako je reč o tonama koje su iznete, tada se to ne može raditi bez direktnog učešća i organizacije vrha kompanije. Teško mi je da poverujem da generalni direktor Spaskovski zna šta se dešava u zadnjoj kancelariji, a da ne zna da se iznose ogromne količine toga - ističe Mihajlović.

On je potvrdio pisanje "Vesti" da je iz RTB Bora nestalo oko pola tone zlata, a da niko ne zna kako.

- Za 2015. i 2016. godinu "izlaz" iz tehnološkog procesa prerade i proizvodnje zlata je, što je veoma indikativno, bio mnogo manji nego što je bio "ulaz"! Počeli smo među sobom da se šalimo da je zlato u Topionici naglo počelo da isparava. Tu je nemoguće praviti neorganizovane mahinacije, jer je mnogo tehnoloških faza tokom tog procesa, a da bi zlato "isparilo", u tom lancu mora sve da se složi - ističe sagovornik "Vesti".

"Zlatonosni mulj"

Sagovornici "Vesti" na različit način tumače pisanje medija u Srbiji da je samo iz "zlatonosnog mulja" država oštećena za stotinak miliona evra.
Jedni tvrde da je reč o organizovanom biznisu koji je nemoguće sprovesti bez "amina" unutar RTB Bor, te da se to zlato kasnije prodavalo na Kosovu i u Albaniji, dok drugi tvrde da je ova priča prenapumpana.
- Priča o krađi "zlatonosnog mulja" i zatim preradi u privatnim topionicama je poprilično naduvana. U ratu sam sa Spaskovskim, tužim se s njim i RTB Borom, ali ovde je, realno, ipak nešto što su mediji drastično preuveličali. Prvo, vrlo teško je organizovati privatnu topionicu, a zatim i zarada nikako ne može biti onakva kakva se navodi. U zavisnosti od koncentracije zlata i bakra u mulju, od jedne tone se može dobiti maksimalno 200 grama. Zamislite kolika onda treba da bude proizvodnja - kaže Ljubiša Miljković, bivši predsednik Sindikata rudara Srbije.

Mihajlović ističe da je alarm uključen 2015. godine kada se videlo da postoji velika razlika između "ulaza" i "izlaza". Logično, stručni ljudi su postavili sasvim logično pitanje: "Gde je zlato nestalo?" Prema podacima koji su Mihajloviću dostupni, 2015. "isparilo" je oko 200, a 2016. čak oko 350 kilograma zlata!

- Mada je već trebalo da bude gotov polugodišnji izveštaj za 2017, on još nije gotov, pa ne znamo da li je i koliko zlata nestalo i ove godine - ironičan je bivši direktor Rudnika Bor, a letimičan pogled na svetske berze pokazuje da je iz RTB Bor "isparilo" zlato vredno više desetina miliona evra!

2024 © - Vesti online