Sreda 11.10.2017.
21:41
Vestionline, Tanjug

"Kosovo i Katalonija - nije isto: Tada su delovale velike sile, bombardovanje..."

Tanjug
Katalonija podeljena, referenduma kao i da nije bilo: Dušan Šiđanski

Šiđanski je na taj način odgovorio na pitanje kada bi Srbija mogla da uđe u EU s obzirom da je Žan Klod Junker najavio strategiju po kojoj bi Srbija i Crna Gora mogle da postanu članice do 2025. godine.

Kad je reč o Kosovu i Kataloniji, tvrdi da se ne može praviti poređenje. On je pojasnio da je problem Katalonije u tome što je podeljena, a da referendum koji je održan i nije bio pravi referendum.

- Na njega je izašlo oko 42-44 procenta građana i 90 odsto bilo je za nezavisnost, ali većina je za to da ostanu u Španiji - rekao je Šiđanski.

Dodao je i da je reakciija španskih vlasti bila pogrešna, jer, kaže, nije trebalo da intervenišu onako jako. Španija, prema njegovim rečima, mora da ide prema federalnom režimu. 

- Čuli smo, to je isti argument bio sa Slovenijom koja je rekla svojevremeno nećemo da plaćamo za Kosovo ni za one što nemaju... Isti je argument u Kataloniji, a to nije tačno, jer oni to posmatraju samo kroz ono što oni daju, a država Španija plaća za vojsku, avione, to je jako skupo...  - rekao je Šiđanski.

Kad je reč o Kosovu, kaže da su nažalost tamo Srbi bili manjina i "to je drugo, to je bila intervencija Amerike i drugih sila Nemačke, Francuske, bombardovanje... to je sasvim različita situacija". 

2023 © - Vesti online