Sreda 11.10.2017.
15:39
Vestionline, rts.rs

Tači: Evropa je pokazala nepravdu prema Kosovarima, Albanija je jedina nada

youtube.com/Klio Muza
Tači traži državljanstvo Albanije za žitelje Kosova

- Zatražio sam od Mete da, na osnovu Ustava, građani dobiju državljanstvo (Albanije), jer je Evropa pokazala nepravdu prema Kosovarima. Albanija je jedina nada - rekao je Tači tokom zajedničke konferencije za novinare sa albanskim prredsednikom, koji boravi u Prištini, prenosi RTS.

Tači je u kontekstu ovog zahteva još jednom uputio kritike Evropskoj uniji zbog uslovljavanja vizne liberalizacije za žitelje Kosova. 

Kosovski pedsednik je albanskog predsednika odlikovao "Ordenom nezavisnosti", zbog kako je naveo, "zasluga i učešća u procesu otvarivanja aspiracija i sticanja nezavisnosti Kosova". 

Meta je rekao da je odlikovanje "posebno priznanje" za njega i Albance u Albaniji. 


U zajedničkoj izjavi Tači i Meta su naveli da se zalažu za "nastavljanje završne faze dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, pozivajući na obnovljeno angažovanje EU i uz direktno učestvovanje SAD, sa ciljem konačnog priznavanja Kosova kao suverene i nezavisne države od strane Srbije, kao proces koji će imati pozitivan efekat za ceo region". 

Zauzimaju se i za simetrično ubrzavanje procesa integracija svih zemalja u regionu koje žele da se učlane u EU i NATO, pošto su integracije u EU i NATO i dalje uglavnom politički procesi, sa izuzetnim uticajem na okončanje mirovnih sporazuma u regionu. 

Cilj im je, navodi se u izjavi, sastavljanje strateškog dokumenta o potpunom učlanjenju Kosova u EU i NATO. 

Ističu što bržu liberalizaciju viza između Evropske unije i Kosova, angažovanju Kosova da se učine napori kako bi se u poverenju i sporazumno rešila pitanja koja su povezana sa sporazumom o označavanju granične linije sa Crnom Gorom.

2024 © - Vesti online